Motorlu taşıtlardaki titreşimlerin teorik analizi ve bir bilgisayar modellenmesi
Theoretical analysis of vehicle vibrations and a computer modelling
  1. Tez No: 56999
  2. Yazar: ÜMİT ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BATTAL KUŞHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşimler, taşıt titreşimleri, Vibration, vehicle vibration
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada, taşıtta meydana gelen titreşimler teorik olarak incelenmiş ve özellikle yoldan gelen uyanlara karşı taşıtın gösterdiği tepkiler esas alınmıştır. Yol pürüzlülüğünden kaynaklanan uyanlara karşı, taşıt içindeki sürücünün titreşimlerden nasıl etkilendiği ve konfor şartlarının ne şekilde değiştiğide araştırılmıştır. Taşıt titreşimlerinin teorik analizinden sonra bilgisayar modellemesi yapılmıştır. Burada yerli üretim bir kamyon ele alınmış, kamyonun yüksüz olduğu düşünülmüş ve taşıt hızının engeli geçerken her noktada sabit kaldığı kabul edilmiştir. Üç ayrı yol profilindeki sürücü koltuğunun düşey yöndeki yerdeğişimi miktarları hesaplanmıştır. İletkenlik eğrisi ise bu çalışmada sadece tek tümsek engeli esas alınarak gövde ve sürücü koltuğu yerdeğişimlerinin oranlarından çizilmiştir. Doğal frekans saptanmış, bu taşıt için sürücü koltuğunun sönüm oram hesaplanmıştır. Bu değerler önceki çalışmalarla mukayese edilerek, iyileştirme için ne gibi değişikliklerin yapılması konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The main object in this study, was to investigate the vibrations observed from resistance of the vehicle, especially due to a rough surface. As a consequence of the effects of the vibrations caused by the road surface, to the driver and his confort, has been studied thoroughly. The performed work is a theoretical analysis and idealized computer stimulation of the physical event. In this study, native production truck has been used as an example which is assumed to be loadless and at a constant speed passing over an impediment. Vertical deplacement of the driver seat has been calculated for three different types of road impediments. The vibration conductivity curve drawn by a convex profile impediment, also the curve has been drawn for vehicle body and driver seat deplacement ratios. Hence natural frequency has been obtained and then driver seat damping rate has been calculated for this vehicle. These calculated values discssed in comparison to the previous works and suggestions for the improvement have been also made.