Azerbaycan Türkiye ekonomik ilişkileri
Azerbaijan Turkey economic relations
  1. Tez No: 570083
  2. Yazar: RAMİN GANBAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Ekonomik İlişkiler, Turkey, Azerbaijan, Economic Relations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra, Türk firmaları farklı sektörlerde, Azerbaycan'nın sisteminin kurulmasında çalışmaya başlamış ve alt yapının oluşmasında büyük rol oynamışlardır. Enerji sektöründe Bakü-Tiflis -Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum gibi projeler hayata geçirıilmiştir. Bu çalışmalardan sonra en önemli proje olan TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) projesinin son dönemler faliyete başlaması ile stratejik birliğin de temeli atılmış bulunmaktadır. Türkiye'nin Azerbaycan ile olan doğrudan yabancı yatırımları mikro boyutta iki ülkenin şirketleri bazında, makro düzeyde ise dış ticaret hacminin araştırılmış oldugu bu çalışmada belirlennmiştir. Doğal kaynaklarla bol olan Azerbaycan'nın enerji sektörü ile, Türkiye'nin gelişmiş olan mobilya ve inşaat malzemeleri,gıda ticareti, tekstil, telekomünikasyon,eğitim,bankacılık/sigorta, ulaştırma sektörleri çapında iki ülke arasında yapılan ekonomik anlaşmalarla ülkeler kaşılıklı olarak avantajlar sağlamaktadır. Ekonomik anlaşmalar sonucunda oluşan bu avantajlar ülkelerin karşılıklı ilişkilerini ve ortak çıkarlarını ortaya koymakla beraber ülkelerin küresel geçlerini de arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
After Azerbaijan gained its independence, Turkish companies started to work in the establishment of the Azerbaijani system in different sectors and played a major role in the formation of the infrastructure.In the energy sector have been implemented projects such as Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum .After these projects, the most important project, the TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project) project, has started to operate in recent years and the foundation of the strategic union has been laid. In this project, it is specified that, on micro level, Azerbaijan's direct foreign investment with Turkey is intense on the basis of both countries' companies and on macro level, foreign trade scale is analyzed, the trade relation is intense on the basis of import-export. Turkey and Azerbaijan have mutual advantages in their economical relations in the sectors of mainly Turkey's telecommunication, banking/insurance business, transportation, food commerce, textile, education, furnishing, construction products and Azerbaijan's natural superiority energy sector.These advantages, which result from the economic agreements, reveal the mutual relations and common interests of the countries, but also increase the global transition of the countries.