Eskişehir'in kent içi toplu taşım planlamasında raylı sistem uygulanabilirliğinin araştırılması
- Tez No: 57011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KORKUT ARBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Hafif Raylı Sistem, Kent İçi Ulaşım, Bölgeler Arası Seyahatler, Seyahat Üretimi, Seyahat Çekimi, Sistem Performansı, iç Karlılık Oranı, Light Railway System, Urban Transportation, Inter-Areas Trips, Occurance of Trip, Attraction of Trip, Performance of System, Benefit Cost of Ratio
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Yapılan tez çalışmasının amacı Eskişehir'in kent içi ulaşımında hafif raylı sistem uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu araştırmada, öncelikle nüfus dağılımı ve sosyo-ekonomik durum gözönüne alınarak Eskişehir il merkezi ile yakın çevresinde oluşan trafik incelenmiş ve bu trafiğin hangi ulaşım sistemleri ile sağlanmakta olduğu yolcu ve araç sayıları cinsinden belirlenmiştir. İlerleyen aşamalarda, istatistiksel metodlar kullanılarak 25 yıl ileriye dönük tahminler yapılmıştır. Kent içi ulaşımına hafif raylı sistemin de katılmasıyla ortaya çıkacak yeni trafik kompozisyonuna ait yeni hatlar tespit edilmiştir. Şehir merkezinde oluşturulan 6 bölgede trafiğin hangi ölçülerde yeni hatlara kayacağı gözönüne alınarak sistem performansı incelenmiştir. Maliyet analizleri ve kar-zarar hesapları yatırım başlangıç yılına aktüalize edilmiş ve yapılması planlanan hafif raylı sistemin 5,8 trilyon TL. harcanarak 4 yılda tamamlanabileceği, amortisman süresinin ise 12 yıl 9 ay olacağı belirlenmiştir. Böylece, araştırma konusu olan hafif raylı sistemin ekonomik açıdan ve çevre temizliğinin korunması bakımından kamuya önemli yararlar sağlayacak bir yatırım olacağı sonucuna varılmıştır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilecek olan hafif raylı sistemin yatırım finansmanı için ilgili bakanlıkların ve yurt dışı finans kuruluşlarının desteğine de ihtiyaç duyulacaktır.
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT The aim of this study is to examine the applicability of light railway system in urban transportation in Eskişehir. In this study, considering the population and socio-economic nature, traffic in the city center of Eskişehir and in the places around Eskişehir was investigated and which transportation systems determine this traffic in terms of numbers of users and vehicles were investigated. After the collection of data, using statistical methods, the estimates about next 25 years were calculated. New lines within the traffic composition that would occur when the light railway system is added to the urban transportation were identified. The city center was divided into 6 areas and considering the extent to which the traffic will be replaced by these new lines, the performance of the system was evaluated. Analysis of cost and calculations of profit and loss were computed for the year the investment established and it was calculated that the planned light railway system would be accomplished within 4 years and would cost 5800 billion liras, sinking fund period would be 12 years and 9 months. As a result, it was concluded that the research subject of the light railway system would be an investment which would yield to invaluable utilities for the public in terms of both economy and the protection of environment. For the financement of investment of the light railway system to be realized by Eskişehir Municipality, there would be a certain need for the support of the related ministries and foreign financial institutions.