Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik müdahalesinin Uluslararası Hukuk açısından değerlendirilmesi
Assessing the legitimacy of Saudia Arabia intervertion in Yemen from the perspective of International Law
  1. Tez No: 570197
  2. Yazar: WAHB HAMOOD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Müdahale, Suudi Arabistan, Uluslararası Hukuk, Yemen, International Law, Military Intervention, Saudi Arabia, Yemen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
25 Mart 2015'te Suudi Arabistan, Yemen'e askeri müdahale başlatmıştır. 'Kararlılık Fırtınası' olarak adlandırılmış olan bu müdahale, Yemen'deki iç çatışmanın uluslararası bir silahlı çatışma haline gelmesine yol açmıştır. Suudi Arabistan, bu müdahaleyi Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin yönettiği Yemen hükümetinin yasal talebine yanıt olarak gerçekleştirmiştir. Müdahale, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün, Sudan ve Mısır'dan oluşan bir koalisyon ile koordinasyon halinde başlatılmıştır. Birleşmiş Milletler (BM), lojistik ve istihbarat desteği sağlayarak koalisyonu desteklemiştir. Eski Cumhurbaşkanı Ali Saleh ile ittifak içinde olan silahlı Husiler ve liderleri Abdulmelik iktidarı ele geçirdikten sonra otoritesini oluşturmuş; oluşan bu hükümet İran'ın desteğini almıştır. Bazı analizciler, Yemen'deki savaşı, İran ve Suudi hükümeti arasındaki bir vekil savaşı olarak nitelendirmişlerdir. Bu çatışma birçok soruyu gündeme getirmiştir. Bu çalışmada bu soruların cevapları uluslararası hukuk temel alınarak bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 25 March, 2015, Saudi Arabia launched a military intervention in Yemen. This intervention, code-named 'Operation Decisive Storm,' has led the Yemeni internal conflict to become an international conflict. Saudi-led coalition was initiated in response to a request of the internatinally recognized President Mansur Hadi. This coalition includes UAE, Qatar, Kuwait, Bahrain, Jordan, Sudan, Morocco and Egypt. The United Nations(UN) has supported the coalition by providing logistical and intelligence information. The leader of the Huthi militia Abdulmalik, allegedly supported by Iran, allied with the former President Ali Saleh in order to take power in Yemen and the two began to form a de facto authority. Some analysts have described the war in Yemen as a proxy war between Iran and the Saudi Arabia, and that has raised many questions about the hidden agenda of this intervention. In this study, it will be attempted to discuss questions related to this issue on the basis of international law.