Analyzing the intersection of sports, politics and soft power: Sportswashing of Saudi Arabia
Spor, siyaset ve yumuşak gücün birbiriyle kesişiminin analizi: Suudi Arabistan'ın sporla aklanması
- Tez No: 916515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖMER TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan, sporla aklama, yumuşak güç, spor diplomasisi, spor yatırımları, Saudi Arabia, sportswashing, soft power, sports diplomacy, sports investments
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, Suudi Arabistan'ın küresel imajını yeniden şekillendirmek ve nüfuzunu artırmak için son dönemde spora yaptığı yatırımları, kapsamlı yumuşak güç stratejisiyle uyumlu olarak incelemektedir. Araştırma, Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 planının ve Kamu Yatırım Fonu'nun yumuşak güç, spor diplomasisi ve spor yıkama kavramlarını ele alan rolüne odaklanıyor. Analiz, ülkenin futbol, golf, motor sporları, at yarışı, güreş, bilardo ve e-spor gibi çeşitli spor dallarına yaptığı büyük mali yatırımları detaylandırıyor. Çalışmada bu yatırımların nasıl yumuşak güç ve spor diplomasisi aracı olarak kullanıldığı ve aynı zamanda sporu aklama aracı olarak da işlev görebileceği tartışılıyor. Metodolojik olarak araştırma, Suudi Arabistan'ın bu spor dallarına özel yatırımlarının kapsamlı bir literatür taramasını ve analizini içermektedir. Tez, medya raporlarını, mali kayıtları ve Suudi yetkililerin açıklamalarını inceleyerek bu yatırımların ardındaki stratejik hedefleri değerlendirmektedir. Ayrıca araştırma, insan hakları ihlalleri, Cemal Kaşıkçı cinayeti, Yemen savaşı, kadın hakları sorunları ve 11 Eylül saldırılarının mirası gibi daha geniş sosyo-politik bağlamı da ele alıyor. Bulgular, Suudi Arabistan'ın bu yatırımları olumlu bir uluslararası algı yaratmak ve dikkatleri tartışmalı iç ve dış konulardan uzaklaştırmak için kullandığını gösteriyor. Prestijli spor etkinliklerine ev sahipliği yapmak ve ünlü spor kulüplerini satın almak, ülkenin küresel konumunu güçlendirmeye ve ekonomik çeşitlendirme çabalarını desteklemeye yönelik stratejik hamlelerdir. Ancak bu eylemler sıklıkla insan hakları ihlalleri ve siyasi tartışmayı gölgelemeyi amaçlayan spor aklama kampanyalarının bir parçası olarak eleştirilmektedir. Sonuçta Suudi Arabistan'ın büyük spor yatırımları, küresel söylemi değiştirmeyi ve olumlu bir imaj oluşturmayı amaçlayan bilinçli bir stratejinin parçası haline gelmiştir. Bu stratejinin başarısı ve sürdürülebilirliği Suudi Arabistan'ın insan hakları, demokrasi ve şeffaflık konusunda atacağı adımlara bağlı olduğu değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the sports initiatives that Saudi Arabia has undertaken in recent years as part of its strategies to positively enhance its image in the global arena and to leverage soft power. The research analyzes the concepts of soft power, sports diplomacy and sportswashing, with an emphasis on the role of Saudi Arabia's Vision 2030 plan and the Public Investment Fund. The analysis details the Kingdom's major financial investments in various sports, including football, golf, motorsports, horse racing, wrestling, snooker and e-sports. The study discusses how these investments are utilized as tools of soft power and sports diplomacy, and how they might also function as tools of sportswashing. Methodologically, the research consists of a comprehensive literature review and analysis of specific investments made by Saudi Arabia in these sports. The thesis evaluates the strategic outcomes behind these initiatives and investments by examining and investigating media reports, financial records and statements by Saudi officials. In addition, the study addresses the broader socio-political context, such as human rights violations, the murder of Jamal Khashoggi, the Yemen war, women's rights issues, and the legacy of the 9/11 attacks. The findings show that Saudi Arabia operates these investments to form a positive international perception and divert attention from controversial domestic and international matters. Hosting prestigious sporting organizations and events and purchasing famous sports clubs are strategic actions to consolidate the country's global position and support economic diversification attemps. However, these actions are generally criticized as part of sportswashing campaigns aimed at distancing itself from human rights violations and political controversies. Consequently, Saudi Arabia's major sports initiatives are part of a conscious strategy intended to change the global narrative and creating a positive image. The success and sustainability of this method depends on Saudi Arabia's steps towards human rights, democracy, and transparency.