Suriye Baas rejimi ve Türkiye ilişkileri (1957-1963)
Syrian Ba'ath regime and Turkey relation (1957-1963
- Tez No: 570222
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜN ÖZ AKÇORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Baas Rejimi, Arap milliyetçiliği, Nasif Yazıcı, Butrus el-Bustani, Mişel Eflak, Salah Bitar, Türk-Suriye ilişkiler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tezin amacı, Suriye bölgesinin jeopolitik konumu, zengin yer altı kaynakları dini ve kültürel dokusuyla hemen her dönemde önemini koruduğunu göstermektir. Suriye'de Arap milliyetçiliğinin ortaya çıkışı, gelişimi ve gelişimde etkili olan Nasif Yazıcı, Butrus el-Bustani, Sati el-Husri'nin ve Suriye'de etkili olan Baas partisinin kuruluşu, ideolojisi ve Baas partisinin bu coğrafyada yayılmasında etkili Mişel eflak ve Sala Bitar hakkında bilgi verilmiştir. Tezin son bölümünde Geçmişten Günümüze Türkiye- Suriye ilişkileri ve bu ilişkilerinin bozulmasında etkili olan Hatay sorunu, Güvenlik sorunu, Su sorunu hakkında bilgi verildi. Çalışmam da kitap, dergi, gazete, ve Osmanlı arşiv belgelerinden faydalanmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work, Syria geopolitic location, there rich under ground resources show that it is remains important in almost every period with its religious and cultural texture. Nasif Yazıcı, Butrus el-Bustanı, Sat-ı el-Husrı, Whol the foundations of that development of arab nationalsm and syrian, The establishment, ideology and Baas party, Which is effective in syria, provides information about Mişel Eflak, Salah Bitar, wich makes theBaas party come into exitence in syria. İn this study, important information about the proplem of security, Hatay proplem, security proplem, water proplem Which are effective in the deterioration of Turkey and Syrian relations have been given in my work, I tried touse boks, magazines, newspapers and Otoman archives. KeyWords: Syrian, Baas regime, Arab natıonalism, Nasif Yazıcı, Butrus el-Bustani, Mişel eflak, Salah Bitar, Turkey and Syrian