Baas rejimi döneminde Türkiye-Suriye ilişkileri
Turkey-Syria relations during the ba'ath regime
- Tez No: 309293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Baas, Su Sorunu, Terör Sorunu, Stratejik İşbirliği, Arap Halk Hareketleri, The Ba?ath, Water Dispute, Terror Issue, Strategic Cooperation, Arab Uprising
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Suriye'de Baas'ın etkinliği 1950'li yıllarda başlamış ancak yönetime gelmesi 1963 darbesi ile gerçekleşmiştir. Baas İktidarı; 1970 yılı Hafız Esad Darbesi, 2000 yılında Beşar Esad'ın yönetime geçmesi ile sürekliliğini korusa da zamanla liderlerin çıkarları doğrultusunda Baas ideolojisinin içi boşaltılmıştır.Suriye'nin yönetiminde yaşanan bu dönüşüm ? elbette uluslararası ortamın da etkisiyle- Türkiye ile ilişkilerine de yansımıştır. 1957 yılında tarafların içinde bulundukları karşıt Blokların etkisiyle yaşanan ilk buhran son olmamış, 1998 yılına dek süren, su anlaşmazlığı ve onunla bağlantılı terör meselesi iki ülke arasında sorunlu yıllar olarak adlandırılabilinecek dönemin yaşanmasına neden olmuştur.2000 yılı sonrası dönemde ise Suriye Yönetimi'nde Beşar Esad'ın başa gelmesiyle Suriye Dış Politikası'nda dışa açılım politikasının takip edilmesi ve Türkiye-Suriye çıkarlarının uyuşması ilişkilerdeki iyileşmeyi doruğa çıkarmıştır. Ancak 2011 Mart ayı itibariyle Suriye'nin azınlık iktidarını da vuran Arap Halk Hareketleri ile birlikte, Türkiye'nin Suriye halkından yana tavır takınması 10 yılda iyileştirilen ilişkilerin 10 ayda çökmesi ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ba?ath influence in Syrian politics started in the 1950s, but it seized the power with a coup d?etat in 1963. Although Syria has been under the Ba?ath rule since Hafez Al- Assad?s coup in 1970, the Ba?ath ideology has been departed from its essence in service of the leader?s interests.This transformation in Syrian domestic politics -together with the changes in the international conjucture- influenced Syria-Turkey relations. The first crisis between Syria and Turkey erupted in 1957 within the content of the bipolar international system. The period between 1957 and 1998 can be referred as troubled years characterized by water dispute and the issue of PKK terrorism.Improvement in Turkey-Syria relations reached its peak with Bashar Al-Assad?s coming to power in 2000 and his foreign policy initiatives, and the correspondence of two side?s interests. However, the relations between two countries have interrupted once again in March 2011 when Arab Uprisings made their impact felt on Syria and Turkey supported Syrian opposition groups at the expense of the Ba?ath regime.