Personal branding on instagram: The effect of influencers on consumer decision-making process
Instagram'da kişisel markalaşma: Etkileşenlerin tüketici karar verme sürecine etkisi
  1. Tez No: 570252
  2. Yazar: SANA ELHACHADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personal Branding, Social Media, Instagram, Influencer, Consumer Behavior, Consumer Decision Making Process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dijitalleşme ve teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde, sosyal medya , günlük hayatlarımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Kimi bireyler , bu iletişim ağı dünyasında son derece aktif şekilde yer alarak kendilerine bir rol ve kimlik oluşturmak, kişisel markalaşma yoluyla belirli kitleleri etkilemek ve onların ihtiyaç ve güdülerini şekillendirmek için ciddi çaba harcamaktadır. Bu olgu, yığının içinden sıyrılarak kişisel ve profesyonel başarı elde etmek isteyen bireyin kendini pazara sunma çabası olarak planlı bir süreçtir. Hızla büyüyen bir sosyal medya platformu olarak Instagram, influencerların müşterileri hedefleme ve onların davranışları üzerinde etkili olabilmeleri için kendilerini öne çıkarabilecekleri çok fazla sayıda ve çok etkili seçenekler sunmaktadır. Bu tez, sosyal medya platformları için Instagram'ı referans alarak, Influencerların tüketicilerin karar alma süreçlerine etkisini incelemek amacıyla yazılmıştır. Belirli bir araştırma yöntemiyle toplanan veriler, önerilen kavramsal çerçeveye uygun olarak SPSS programında analiz edilmiş ve ilgili hipotezi test etmek için Kruskal-Wallis H testi eşliğinde regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular göstermiştir ki, Instgram Influencerları ile tüketici karar alma süreci arasında pozitif bir ilişki vardır. Buna ek olarak, influencer etkisinin ; cinsiyet, yaş, istihdam durumu gibi bazı demografik kritelerle göre farklılık gösterdiği fakat aile gelirinin anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Kişisel Markalaşma,Sosyal medya, Instagram, Influencer, Tüketici Davranışı, Tüketici Karar Alma Süreci.
Özet (Çeviri)
In an era of digitalization and fast growing technologies, the place of social media became important in our life. Some of the individuals are trying with an active participation to have their own role and identity in this networked world in order to influence a specific audience and shape its needs and motives using the personal branding concept. This phenomenon is planned processes by which individuals are making efforts to market themselves in order to be distinctively different from the mob and make themselves successful personally and professionally. Instagram is one of the most used online platforms nowadays, it is a fast growing social network that is offering a large choice and a fruitful opportunity for the influencers to promote themselves in order to target the consumers and possibly act on their behaviour. The present thesis research is undertaken to study the impact of the influencers on Instagram on the consumer decision making process. With a quantitative study, the data gathered using a survey method, was analysed via SPSS software according to the conceptual framework proposed and the hypotheses were tested with the regression analysis complementarily with Kruskal-Wallis H test. The findings ensure a significant relationship between Instagram Influencers and the decision making process for the consumer. Additionally, the impact of those influencers differs according to some demographic criteria like gender, age and employment status but does not present any significant difference when it comes to the family income.