10-12 yaş grubu erkek çocukların performans profilleri ile atletizm branşına uygunluklarının değerlendirilmesi (Bingöl ili örneği)
Evaluation of track and field conformity by performance profiles of male children with 10-12 years age group (Example of Bingol province)
  1. Tez No: 570287
  2. Yazar: MEHMET AŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DR.ÖĞR. ÜYESİ FARUK AKÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, Erkek çocuk, Uygunluk, Yetenek seçimi, Male children, Suitability, Talent selection, Track and Field
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Bingöl ilinde bulunan 10-12 yaş grubu erkek çocukların atletizm branşına uygunluklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Araştırmaya yaşları 10-12 arasında değişen ve Bingöl ili merkez ortaokullarda öğrenim gören ve aktif olarak iki ay ve daha uzun süre spor yapmamış 524 gönüllü erkek öğrenci katılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan erkek çocuklara antropometrik ölçümler olarak yaş, boy, ağırlık, VYY, VKİ ve BMO ölçümleri yapılmıştır. Motorik özellikler olarak DST, OST, IÇT, DUT, STT ve BMT testleri uygulanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS statistics 20 paket programı ile yapılmıştır. Her bir değişkenin normallik varsayımı Kolmogorov Smirnov testi ile yapılmış, normallik varsayımı sağlayanlar arasındaki ilişkide Pearson korelasyonu, diğerlerinde ise Spearman korelasyonu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizlerinde 0.05 anlamlılık düzeyi kullanılmıştır. Bulgular: 10-12 yaş grubu çocuklara ait boy, kilo, VYY, VKİ, BMO, BMT, DUT ve DST değerleri literatürdeki çalışmalarla benzer, STT yüksek, IÇT düşük, OST de ise farklı değerlere ulaşılmıştır. BMO, STT ile orta düzeyde pozitif bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmada kullanılan antropometrik özelliklerin motorik özelliklerle arasında zayıf ilişkiler bulunmuştur. Araştırma grubunun atletizme uygunlukları değerlendirildiğinde; 10 ve 12 yaş gruplarında yüksek ve çok yüksek DST ve BMT değerlerine, 11 yaş grubunda ise yüksek ve çok yüksek DST ve OST değerlerine ulaşılmıştır. 12 yaş grubu çocukların atletizmde atlamalar ve koşulara yatkınlıklarının daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine 10-12 years old boys' suitability for Track and Field in Bingol. Materials and methods: 524 volunteer male students aged between 10-12 years and they were studying in central secondary schools in Bingol and they did not actively do sports for two months or more, got involved in the study. Age, height, weight, body fat percentage (BFP), body mass index (BMI) and basal metabolic rate (BMR kcal) were measured on research group consisting of male children, as anthropometric measurements. Vertical jump (VJT), 30 m speed (TST), Illinois agility test (IAT), standing long jump (LJT), health ball throwing (HBT) and 1000 meters run-walk (OHMT) tests were applied as motoric features. Data were analysed by IBM SPSS Statistics 20 package program. The normality hypothesis of each variable was made by Kolmogorov Smirnov test, Pearson correlation was used in the relationship among those providing normality assumption and Spearman correlation was used for the others. In the analysis of the obtained data, the significance level of 0.05 was used. Results: Height, weight, BFP, BMI, BMR, OHMT, LJT and VJT values of 10-12 age group children were similar to those reported in the literature. For HBT high, for IAT low and for TST different values were reached. It was found that BMR had a medium-level positive correlation with HBT. Conclusion: A weak correlation was found between anthropometric criteria and motoric properties in this study. When the suitability of the research group for track and fields was evaluated, high and very high VJT and OHMT values were obtained in the 10 and 12 age groups, and high and very high VJT and TST values were reached in the 11 age group. It is seen that the 12-year-old children are more inclined to jumps and run in track and field.