Modern siyasal düşüncenin doğuşunda 'akıl': 13. ve 16. yüzyıllar arasında siyaset düşüncesinde aklın yeri ve önemi
The birth of modern political thought 'mind': The place and the importance of mind in the political thought between 13th and 16th centuries
  1. Tez No: 570350
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: İnanç ve akıl, Siyaset ve akıl, Ortaçağ'da akıl, Ortaçağ'da inanç, Modernite ve akıl, Faith and reason, Politics and reason, Reason in the Middle Ages, Faith in the Middle Ages, Modernity and Reason
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma modern siyasal düşüncenin doğuşu ile akıl bağlantısını tespit etmek ve modern kavramların ortaya çıkışında akıl ve inanç geriliminin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, siyasal literatürde yapılmış olan ilgili çalışmalar taranmış ve mümkün olduğunca çok kaynaktan yararlanılmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde modern döneme geçişin temellerinin akıl ve inanç arasında değişen dengelerle yakından ilişkili olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Özellikle Ortaçağ toplumunun geçirdiği siyasal ve kültürel dönüşümler konuyla alakalı yakından ilişki içerisindedir. Ayrıca çalışmamızda ortaya konduğu üzere akıl-inanç dengesinde yaşanan değişimler, dönemlerin siyasal olaylarının ve temel tartışma alanlarının belirleyici ana unsuru olmuştur. Konu edilen dönem sonrasında ve öncesinde yaşanan siyasal gelişmeler ve çeşitli yazarlar üzerinden incelenen dönemsel fikirler de bunun kanıtı niteliğindedir. Akıl ve inanç arasında değişen dengeler bugün dahi siyaset literatürünü meşgul edecek kadar önemlidir. Zira bugün üzerinde durulan eşitlik, özgürlük gibi kavramlarla ilgili öne sürülen fikirlerin temelinin bahsettiğimiz denge üzerinden yürütüldüğü açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Kılıç, İsmail,“The Birth Of Modern Political Thought ”Mind“: The Place And The Importance Of Mind In The Political Thought Between 13th and 16th Centuries”, Kırıkkale, 2019. This study aims to determine the connection between the emergence of modern political thought and reason. For this purpose, related studies in the political literature have been searched and tried to use as many sources as possible have been utilezed. As a result of this study, it has been tried to this study puts forward that the foundations of the transition to the modern period are greatly connected to the balances between mind and belief. Especially the political and cultural transformations of the medieval society are closely related. In addition, as demonstrated in our study, the changes in the balance of reason and belief have been the main determinant of the political events and main areas of discussion of the periods. The political developments took place before and after the period in question, and the periodical thoughts examined through various authors proves our argument. The balances between reason and belief are still significant enough to occupy the political literature even today. Indeed, it is clear that the basis of the ideas put forward today about the concepts such as equality and freedom is based on the balance we mention here.