DMPB nitrifikasyon inhibitörünün patates bitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkisi
The effect of DMPB nitrification inhibitor on yield and quality of potato
- Tez No: 570379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, DMPB nitrifikasyon inhibitörü, optimum azot dozu, yumru verimi, Potato, DMPB nitrification inhibitor, optimum nitrogen dose, tuber yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, patates bitkinin verim ve kalite özellikleri üzerine farklı azot kaynakları ve azot dozlarının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 5 farklı azot dozu (0, 10, 20, 30 ve 40 kg/da N) ve iki farklı azotlu gübre kaynağı (DMPB nitrifikasyon inhibitörlü gübre- N36 ve Üre amonyum sülfat gübresi-UAS) kullanılmıştır. Araştırma Nevşehir ili Derinkuyu ilçesinde 2018 yılı üretim sezonunda tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre patates bitkisinin toplam yumru verimi 5901.60-8719.33 kg/da ve pazarlanabilir yumru verimi 5770.80-8600.67 kg/da arasında değişim göstermiştir. En fazla toplam yumru ve pazarlanabilir yumru verimi her iki gübrede de 20 kg N/da uygulamasından elde edilmiştir. Patates yumrusunun nişasta oranı, kuru madde oranı ve protein oranı üzerine gübre kaynakları etki etmemiş, artan azot dozlarına bağlı olarak kuru madde ve nişasta oranları azalırken protein oranlarının arttığı gözlemlenmiştir. Çalışmada maksimum pazarlanabilir yumru verimi için optimum azot dozu N36 gübre uygulamasında 21.83 kg N/da, UAS gübre uygulamasında ise 27.66 kg N/da olarak regresyon modelinden hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different nitrogen sources and nitrogen doses on the yield and quality characteristics of potato plants were investigated. For this purpose, 5 different doses of nitrogen (0, 10, 20, 30 and 40 kg / da N) and two different nitrogen sources (DMPB nitrification inhibitor fertilizer-N36 and Urea ammonium sulfate fertilizer-UAS) were used. The research was carried out in randomized blocks-factorial experimental design with 4 replications in Derinkuyu district of Nevşehir province in 2018 production season. According to the research results, total tuber yields of potato plant ranged between 5901.60-8719.33 kg/da and marketable tuber yields between 5770.80-8600.67 kg/da. The highest total tuber and marketable tuber yields were obtained from 20 kg N/da application in both fertilizer. The starch content, dry matter content and protein content of potato tubers were not affected by fertilizer sources. It was observed that dry matter and starch ratios decreased and protein ratios increased due to increasing nitrogen doses. In the study, optimum nitrogen dose for maximum marketable tuber yield was calculated from regression model as 21.83 kg N/da in N36 fertilizer application and 27.66 kg N /da in UAS fertilizer application.