Uşak kentinin bina ve yola bağlantılı kullanımlarının görsel kirliliği üzerine bir değerlendirme
An assesment on visual pollution of usage to the building and road for usak city
- Tez No: 570414
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uşak, Görsel Kirlilik, Kentleşme, Sürdürülebilirlik, Uyum, Usak, visual pollution, urbanization, sustainability, adaptation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kırsaldan kentlere doğru yönelim tarih boyunca yaşanmıştır ve önemli gelişmeler bunun hızını belirlemede etkili olmuştur. Önlenemez bir süreç olan kentleşmede esas olan yönelimin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Aksi takdirde çarpık kentleşme çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Düzensiz yapılar, kent içinde kalan sanayi tesisleri, dar sokaklar, çevre kirliliği gibi olumsuzluklar insanı rahatsız eden görsel kirliliğin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Araştırma alanımız olan Uşak il merkezinde görsel kirliliğin yaygın olarak görülmesine rağmen önleyici çalışmaların yapılmadığı görülmektedir. İş yeri sahipleri kaldırımlarda ürünlerini rahatlıkla sergileyebilmektedir. Bu çalışmada görsel kirliliğin örnekleri ortaya konularak bireylerin ve yerel yönetimlerin konu hakkında farkındalığının oluşması amaçlanmıştır. Bu araştırmada görsel kirlilik hakkında farklı alanlarda yapılan çalışmalar, görüntü kirliliği hakkındaki genelge, uyum ve sürdürülebilirlik doğrultusunda araştırma alanında yerinde yapılan fotoğrafik tespitlerle değerlendirmelerde bulunulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bina cephelerinde yer alan klima, balkon örtüleri, ticari levhalar, tenteler, yemek ve havalandırma borularının düzenden uzak yerleştirilmesi, çevresi ile uyumu gözetilmeden baz istasyonlarının ve binaların yapılması, duvarların yazı ile karalanması ayrıca büyük reklam panolarının ve durakların kaldırımlarda fazla yer kaplaması, yolların yapıldıktan sonra yeniden kazılması gibi çirkinliklere araştırma alanında yaygın olarak rastlanılmaktadır. Görsel kirliliğin ortaya çıkmasında konu hakkında verilen bir eğitimin olmaması, belli standartların ortaya konulmamış olması ve herhangi bir cezai yaptırımın uygulanmamasının etkili olduğu düşünülmektedir. İnsanların farkında olmadığı bir durumla mücadele etmesi olanaksızdır. Bunun için bu yönde etkileyici çalışmaların yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Orientation from rural areas to urban areas occured during the history and important developments were effective to determine the speed of it. Urbanization can't be prevented but it is important to arrange the orientation under control. Otherwise, irregular urbanization will bring different problems. Troubles like irregular buildings, factories in city, narrow streets and environment pollution cause visual pollution that disturbs humans. Although visual pollution is so common in Uşak that is our research area, preventive actions aren't produced. Shopkeepers can demonstrate their goods on pavements easily. İn this study, it was aimed to create awareness of individuals and local authorities on this topic by giving examples on visual pollution. In this research, the topic was evaluated with different works on visual pollution, circular on visual pollution and with photographic detections that are carried out in accordance with conformity and sustainability issues at the research area. At the end of the evaluations, nasties like coolers on the walls, advertising boards, tents, untidy meal and ventilation pipes, inadaptable cell towers and buildings, writings on the walls, bus stations on the pavements and the excavated roads were widely encountered in the research area. It is thought that this visual pollution were caused by lack of education on this topic, nonexistence of standardization and any official punishment. It is impossible for people to struggle againts a situation that they don't know. So it is believed that the useful studies related to these problematic issues would help strengthen this struggle considerably.