Sâmiha Ayverdi'nin Hancı, Yeryüzünde Birkaç Adım, Ateş Ağacı adlı eserlerinde zarflar ve kullanılışları
Slarimiha Ayverdi'in Hancı's, A Few Steps on Earth, Fire Tree envelopes and their use
  1. Tez No: 570415
  2. Yazar: ÖZLEM KANCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BALYEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözcük türleri, zarflar, Sâmiha Ayverdi'nin eserlerinde zarfların kullanılışları
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 915
Özet
Bu çalışma Sâmiha Ayverdi'nin Hancı, Yeryüzünde Birkaç Adım ve Ateş Ağacı adlı eserlerindeki zarflar incelenerek oluşturulmuştur. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde sözcük türleri, sözcük türleri ile ilgili tartışmalara değinilmiştir. Birinci bölümde“Zarflar”hakkında bilgi verilip değerlendirmelerde bulunulmuştur. İkinci bölümde ise“Yapısına Göre Zarflar”a bakılmıştır. Son bölümde“İşlevine Göre Zarflar”a örnekler verilip incelenmiştir. Zarflar bölümünde zarflar hakkında bilgi verilip zarflarla ilgili tartışmalar aktarılmıştır. Yapıları bakımından zarflar basit, türemiş, birleşik, kelime grubu ve cümle biçiminde zarflar olmak üzere Zeynep Korkmaz'ın gramer kitabında olduğu gibi beş başlıkta toplanmıştır. İşlevlerine göre zarflar tarz, zaman, miktar, yer-yön, soru zarfları başlıkları altında incelenmiş olup kendi içlerinde alt başlıklarda da değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında çalışma ile ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was created by examining the envelopes in Samiha Ayverdi's Innkeeper, A Few Steps on Earth and the Tree of Fire.. The thesis consists of three parts. In the introduction, word types, discussions about word types, the place of the envelope within the word types and the classification of the envelopes are mentioned. In the first part, information about“Envelopes veril and evaluations are given.. In the second chapter, ”According to Structure the Adverbs“ are examined. In the last chapter, ”According to Adverbs the Functions" are addressed. In the Envelopes section, information was given about the envelopes and discussions about the envelopes were explained.. Adverbs in terms of structure simple, derived, unified, word group and adverbs in the garb of the sentence, much the same Zeynep Korkmaz grammar book is collected in five headings. According to the functions adverbs are examined under the headings of style, time, quantity, place-direction, and question adverbs and this adverbs are utilized in itself. In the conclusion part, evaluations were made about the study.