Sosyal kaytarma davranışı ile işe yabancılaşma arasındaki ilişki: Bir vaka incelemesi örneği
The relationship between social loafing and work alienation: A case study
  1. Tez No: 570440
  2. Yazar: GÜLŞEN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELAHAT ÖNEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, İşe Yabancılaşma, Sosyal Kaytarma, Alienation, Work Alienation, Social Loafing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sosyal kaytarma davranışı organizasyonların kolektif olarak ürün ya da hizmet ürettiği örgütlenmelerde meydana gelmektedir. İşgörenlerin sergilediği sosyal kaytarma davranışı organizasyonlar açısından olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. İşe yabancılaşma olgusu da işgörenlerin birçok farklı sebepten kaynaklı olarak yaşadıkları olumsuz durumlardır. Sosyal kaytarma davranışında olduğu gibi işe yabancılaşma da organizasyonlar açısından olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada Ankara'da faaliyet gösteren kurumsal bir işletmenin işgörenlerinin işe yabancılaşma ve sosyal kaytarma davranışları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada değişkenlerin faktör analizi sonucunda alt boyutları ortaya çıkmıştır. Analiz sonucunda meydana gelen değişkenlerin alt boyutlarının da değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemi kullanılarak toplanılmıştır. Toplanılan veriler SPSS 21 paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. İlk olarak tanımlayıcı istatistikler, frekans ve normallik sağlandıktan sonra korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Daha sonra ise t- Testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) yapılmıştır. Analiz sonucunda işe yabancılaşma ile sosyal kaytarma davranışı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Regresyon analizi sonucunda ise işe yabancılaşmanın soyal kaytarma üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerinden kaynaklanan yaş, çalışma süreleri ve cinsiyet açısından sosyal kaytarma üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social loafing behavior occurs in organizations which produce collectively products or services. The employees' social loafing behavior may have negative consequences for the organizations. The concept of work alienation is the situation which the employees alienate from the work they do due to different reasons. As in social loafing behavior, work alienation may lead to negative consequences for organizations. In this study, the relationship between the work alienation and social loafing behavior of the employees of a corporate business operating in Ankara was investigated. In the study, the sub-dimensions of the variables as a result of factor analysis emerged. The relationship between the variables and the sub-dimensions of the variables formed as a result of the analysis were investigated. Data were collected by using the survey method. The collected data were analyzed by SPSS 21 package program. First of all, descriptive statistics, frequency and normality were obtained and correlation and regression analyzes were performed. Then, t-Test and One-Way Variance (ANOVA) were performed. As a result of the analysis, it was found that there was a positive and significant relationship between work alienation and social loafing behavior. As a result of the regression analysis, it was found that work alienation had a positive and significant effect on the social loafing. In addition, it was found that there was no significant difference in terms of social distinction in terms of age, working time and gender arising from the demographic characteristics of the participants.