Kuşak çatışması ve işletmelere etkileri
Kuşak çatişmasi ve i̇şletmelere etki̇leri̇
- Tez No: 570439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşak, Kuşaklar Arası, Çatışma, Generation, Conflict of generations, Conficht
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yirmi birinci yüzyılda kuşak sınıflandırılması, Gelenekselciler, Bebek Patlaması ( Baby Boomer ) , X, Y ve Z kuşağı şeklinde yapılmaktadır. İnsanların algıları, beklentileri, öncelikleri, hayata bakış açıları ve de davranışları zaman kavramına bağlı olarak değişmektedir. Birbirine yakın zamanda dünyaya gelen insanların benzer özelliklerinin bulunması ve her bir kuşağın farklı özelliklere sahip olması, araştırmacıların kuşak kavramı ve kuşakların özelliklerine olan ilgilerinin yoğunlaşmasına neden olmuştur. Günümüz şartlarında, bir arada çalışmak zorunda olan dört kuşak bulunmaktadır. Bu kuşakların birbirleri ile yaşadıkları sorunlar şüphesiz sosyal yaşam ve çalışma yaşamı açısından organizasyonların tüm çalışma düzenlerini etkileyebilecek niteliktedir. Ayrıca bu kuşakların iş görme algısı, farklılıkları, yeni çalışma alışkanlıklarının çıkmasına neden olmaktadır? Bu çalışmanın amacı, kuşak kavramını tanımlamak, kuşak sınıflandırması ve kuşakların farklılaşan özelliklerini inceleyerek iş yaşamında bir arada çalışmalarının işletmelere olan avantaj ve dezavantajlarını ve bunları yönetme yollarını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The classification of the generation in the 20th and 21st Century are Traditionalists, Baby Boomers, Generation X, Y and Z. People's perceptions, expectations, priorities, perspectives on life, and ultimately their behavior change depending on the concept of time. People who were born in similar time interval have similar features and the fact that each generation has different characteristics has led to the intensification of researchers' interest in the concept of generation and the characteristics of generations. In today's conditions, there are four generations that have to work together. The problems that these generations have with each other are undoubtedly capable of affecting all the working order of the organizations in terms of social and working life. Furthermore, differences in the perception of work of these generations lead to the emergence of new working habits. The subject of this study is to define the concept of generation,to classify the characteristics of generations and to identify the advantages and disadvantages of working together in business life.