The Effect of non-banking credit organizations on GDP. The case of Azerbaijan
Bank olmayan kredi kurumlarının GSMH üzerindeki etkisi Azerbaycan örneği
- Tez No: 570441
- Danışmanlar: PROF. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mikrofinans, Mikrokredi, Azerbaycan
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yoksulluk, dünya ülkelerinin önemli konularından biridir. Yoksul insanların yoksulluktan kurtulmasının en büyük engellerinden biri ise ulaşılabilir finansal servislerin yokluğudur. Bu sebeple, yoksullukla mücadelede etkili araçlardan biri olan mikrofinans ve mikrokredi kavramları 1970'den beri tüm dünyada hızla gelişmiştir. Mikrofinans sisteminin, aynı zamanda en büyük sorunlardan biri olan yoksulluk ve işsizliğe karşı mücadeleye katkıda bulunması beklenmektedir. Azerbaycan'da, gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi nüfusun büyük kısmı finansal hizmetlere erişememektedir. Bu tez, mikrofinans ve mikro kredi hakkında bilgi edinmeye, özelliklerini, zayıf ve güçlü yönlerini, yoksulluk üzerindeki etkisini anlamaga yardımcı olur. Tezde ayrıca, Azerbaycan örneği üzerinden mikrofinansanın ekonomideki etkisi analiz edilmiş, mikrofinans hizmetlerinin geliştilmesinin sadece yoksulluk üzerinde değil, aynı zamanda mali piyasaya da etkisi gösterilerek bu yönde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the most important issues in the countries of the world. One of the biggest obstacles to poverty reduction is the absence of accessible to financial services. For this reason, microfinance and microcredit concepts, one of the effective tools to fight with poverty, have developed rapidly since 1970's. The microfinance system is also expected to contribute to the fight against poverty and unemployment, which is one of the biggest problems in the world. In Azerbaijan, as in developing countries, the majority of the poeple cannot access financial services. This thesis helps to acquire knowledge about microfinance and micro-credit, understand its characteristics, weaknesses and strengths and its impact on poverty. In the thesis, the effect of microfinance on the economy was analyzed through the example of Azerbaijan and the development of microfinance services was shown not only on poverty but also on the financial market and suggestions were made in this direction.