Solar yöntemlerle elde edilen sıcak suyun bazı yabancı otlar üzerindeki etkileri
The effect of solar heated hot water on some weeds
- Tez No: 570477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sıcak su, Yabancı ot, Gelişme dönemi, Tarım dışı alan, Sert zeminler, Uygulama vakitleri, Hot water, Weed, Growth stages, Non-agricultural area, Hard surfaces, Application time
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüs'ündeki sert zemin alanlarında sorun teşkil eden Plantago major L., Amaranthus blitoides (L.) S.Watson., Chenopodium botrys L., Heliotropium europaeum L., Cynodon dactylon (L.) Pers. yabancı ot türlerinin solar yöntemle elde edilen 98°C'deki sıcak suyun günün üç farklı zamanında(09:00, 12:00, 15:00) ve bitkilerin iki gelişme dönemi (GD) üzerindeki etkisini araştırmak amacı ile 2017-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışma Tesaduf Parselleri Deneme Desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Sıcak su uygulaması sonucunda bitkilerin toprak üstü ve toprak altı aksamlarının kuru madde miktarındaki düşüş genel olarak bütün bitkilerde olduğu gözlemlenmiştir. Yabancı otların birinci gelişme dönemleri genel olarak ikinci gelişme dönemlerine göre sıcak su uygulanmasından daha fazla etkilendiği görülmüştür. Sıcak suyun uygulanma zamanına baktığımızda en etkili sonuç öğleden sonra (15:00) gerçekleştirilen uygulamalardan elde edilirken en düşük etki ise sabah(09:00) uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmada sıcak suyun bitkinin kaplama alanında meydana getirdği etkiyi (saksı başına düzen piksel sayısı) incelemek üzere dijital fotoğraklar çekilerek ''ImageJ'' paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada Plantago major L. bitkisinin kaplama alanında önemli bir azalma olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kontrol amaçlı yapılan kimyasal uygulama ile sıcak su uygulaması benzer sonuçlar vermiştir. Dolayısıyla tarım dışı alanlarda sorun teşkil eden yabancı otlara karşı sıcak su uygulaması ile yabancı otların kontrolünde kullanılan kimyasallara alternatif olabilecek bir yöntem olduğu elde edilen sonuçlar ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the impact of 98°C hot water application three time of the day(09:00, 12:00, 15:00), two plant growth stages(GD) of weed species of Plantago major L., Amaranthus blitoides (L.) S.Watson., Chenopodium botrys L., Heliotropium europaeum L., Cynodon dactylon (L.) Pers. which are problematic on hard surface areas of Iğdır University Şehit Bülent Yurtseven Campus between 2017-2019. The study was established according to randomized block design with four replications. As a result of the hot water application, the decrease in the amount of dry matter of the aboveground and belowground parts of plants was highest in Plantago major L. and the lowest rate was obtained from Cynodon dactylon (L.) Pers. At the first plant growth stage of weeds were generally more affected by hot water application than the second growth stages. Accordint to the time of application of hot water, the most effective result was obtained in the afternoon (15:00) and the lowest effect was obtained in the morning (09:00). Weed inhibitory effect of hot water treatments was determined by examining species coverage (expressed as number of pixels per pot) by taking digital photographs of each pot determined by using IMAGE J software. In the study, it was observed that there was a significant decrease in Plantago major L., weed species and no other weed species. In addition, the chemical application for control purposes and hot water application gave similar results. Therefore, it has been proved with hot water application against weeds that are problematic in non-agricultural areas and it is a method that can be used as an alternative to chemicals in weed control.