Viskon elyafta ekolojik boyama yöntemlerinin geliştirilmesi
Development of ecological dyeing methods in viscose fiber
  1. Tez No: 570543
  2. Yazar: AHMET RECEP HELVACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: katyonik viskon, doğal boyarmadde, renk ölçümü, katyonizasyon, haslık, cationic viscose, natural dyestuff, color measurement, cationization, fastness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde ticari katyonik viskon süprem kumaş numuneleri asidik, nötr ve alkali ortamlarda farklı sıcaklıklarda ve farklı boyarmadde konsantrasyonlarında fındık kabuğu doğal boyarmaddesi ile çektirme yöntemine göre boyandı. Boyanan katyonik viskon kumaşların renk kuvveti (K/S), renk ölçümleri, haslık testleri yapıldı ve boyama sonrası atık banyoların kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve absorbans değerleri incelendi. Sonuçlara göre katyonik viskon kumaş için en iyi boyama proses şartları belirlendi. Belirlenen boyama proses şartlarına göre çalışmanın ikinci bölümünde katyonik viskon elyaf ile pamuk, standart viskon, tencel ve modal elyaflarının Ring Karde iplik eğirme sırasında %50-%50 oranındaki karışımları ile üretilen süprem kumaşlar boyandı. Boyanan karışımlı ve melanj efektli süprem kumaşların renk ölçümleri ve haslık testleri yapıldı. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ön yıkama yapılmış, boyamaya hazır %100 standart viskon numunesi ile ticari bir katyonizasyon bileşiği, firmanın önerdiği katyonizasyon prosesine göre muamele edildi. Katyonize edilen viskon kumaş ile işlem görmemiş standart viskon kumaşın FT-IR ve renk ölçüm analizleri yapıldı. Analiz sonuçları, ticari katyonik viskon kumaşın FT-IR ve renk ölçüm analiz sonuçları ile karşılaştırıldı ve renk yeterliliği araştırıldı. Yapılan çalışmalarda doğal fındık kabuğu boyası ile boyanan katyonik viskonun en iyi boyama prosesi 98ᵒC'de %15 konsantrasyon ile pH 10,8 olarak bulundu. Ayrıca ticari katyonik viskonun organik boyama denemelerinin katyonize edilen standart viskona göre daha başarılı olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, commercial cationic viscose single jersey fabric samples were dyed according to the hazelnut shell natural dyeing method in acidic, neutral and alkali environments at different temperatures and different dyestuff concentrations. Color force(K/S), color measurements, fastness tests and chemical oxygen demand (KOİ) and absorbance analysis in post-dyeing waste baths of dyed cationic viscose fabrics were evaluated. According to the results, best dyeing process conditions of cationic fabric were determined. According to the determined dyeing process conditions, cationic viscose yarn with tencel, modal, standard viscose and cotton yarns were mixed in 50%-50% ratio during Ring Karde yarn spinning and these single jersey fabric mixtures were dyed. Color measurements and fastness tests of dyed blended and melange effect jersey fabrics were performed. In the second part of the study, a commercial cationization compound was treated with 100% viscose sample which was prewashed and ready for dyeing, according to the cationization process proposed by the company. FT-IR and color measurement analyzes of cationized viscose fabric and untreated viscose fabric were performed. The analysis results were compared with the color measurement analysis results of commercial cationic viscose fabric and color adequacy was investigated. In the studies, the best dyeing process of cationic viscose dyed with natural hazelnut shell dye was found to be pH 10.8 with a concentration of 15% at 98ᵒC. Also organic dyeing experiments of commercial cationic viscose were observed to be more successful than cationized standard viscose.