Gençlik merkezlerinin iç mekan analizi: Konya örneği
The analisis youth centers; The case study in Konya
- Tez No: 570663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA DEMİRPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezleri, Gençlik Merkezleri İç Mekan Analizleri, Yapı Fonksiyon Şemaları, Ulusal ve Uluslararası Gençlik Merkezleri Analizleri, Kullanıcı Memnuniyeti, Tasarım İlkeleri, Youth Centers, Interior Analysis of Youth Centers, Building Function Schemes, National and International Youth Centers Analysis, User Satisfaction, Design Principles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Ülkemizde gençlik ve spor alanında teşkilatlanma çabaları“Türkiye İdman Cemiyeti”ile başlamıştır. 1938 yılında başlayan Gençlik çalışmaları 2011 yılında Gençlik Spor Bakanlığı'nın kurulması sonucu ülkemizdeki etkili kimliğini giderek kuvvetlendiren çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Gençlik Spor Bakanlığı tarafından açılan gençlik merkezlerinin yanı sıra, Yerel Yönetimlerin gençlere verdiği destekler sonucu belediye himayelerinde de Gençlik Merkezileri gün geçtikçe çoğalarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bu sebeple, gençlere yönelik kamusal hizmetlerin yapıldığı Gençlik Merkezleri, gençlerin kullanımları açısından yapısal mekan kriterleri dikkate alınarak araştırma altına alınmıştır. Gençlik çalışmalarının yürütüldüğü amaçlar doğrultusunda bu mekanlar inceleme altına alınırken, değerlendirme aşamaları altı farklı bölümde incelenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın birinci bölümünde gençlik merkezlerinin amacı ve önemine dikkat çekilirken, mevcut mimarilerin yapıların kullanıcı kitlesine göre değişen parametreleri ifade edilmiştir. İkinci bölümde, Gençlik Merkezlerinin işletim politikaları ile ilgili kapsamlı bir literatür çalışması yapılmış, yönetmeliklerinde yer alan sistem argümanları inceleme altına alınmıştır. Üçüncü bölümde, Dünyadaki Gençlik Merkezlerinden seçilen yedi örnekle uluslararası düzeydeki gençlik merkezlerinin performans binaları ve iç mimari fonksiyon şemaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ülkemizdeki gençlik merkezlerinden örnekler incelenmiş ve kullanıcılar için sunulan eğitim faaliyetleri açısından bilgilendirmeler aktarılmıştır. Yapısal karakterlerin oluşmasında bina fonksiyonu ile ilgili olumlu olumsuz yönler değerlendirme altına alınmıştır. Beşinci bölümde, kullanıcı görüşleri dikkate alınarak anket çalışması yürütülmüştür ve gençlerin üzerindeki etkiler incelenmiştir. Anketin amacı, gençlerin verdiği cevaplar doğrultusunda, bundan sonra yapımı gerçekleştirilecek yeni binaların ihtiyaç kriterlerini tespit etmek ve performans koşullarına cevap uyandırmaktır. Sosyal sürdürülebilirliği olan Gençlik Merkezlerinin, fiziksel kullanım kalitesini artırmak hedeflenmiştir. Altıncı bölümde, Gençlik Merkezlerinin İç Mekan Analizleri: Konya Örneği üzerinde kapsamlı bir çalışma yürütülmüştür. Yapılan çalışmada örnek gösterilmek üzere seçilen dört gençlik merkezi, İç Mekan, Donatı, Duvar-Tavan ve Aydınlatma ilkeleri doğrultusunda tüm kullanım alanlarıyla inceleme altına alınmıştır. Ergonomi, estetik, konfor açısından uygunluğuna dikkat edilmiştir. Bu dört örnekten biri olan Mehmet Ali Özbuğday Gençlik Merkezi yapımı aşamasında iç mimarisini yürüttüğüm bina olduğu için, yapıda kullanılan her mekan ayrıntısıyla ele alınmıştır. Yapının öncesi fotoğraflarının kullanılmasıyla uygulama aşamaları aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational efforts in the field of youth and sports in our country“Turkey Training Community”began with. Youth activities that started in 1938 As a result of the establishment of the Ministry of Youth and Sports in 2011, it continues to carry out activities that strengthen its effective identity in our country. In addition to the youth centers opened by the Ministry of Youth and Sports, Youth Centers continue to serve under the auspices of municipalities as a result of the support provided by the Local Authorities to the youth. For this reason, Youth Centers where public services are provided for young people have been taken into consideration by taking into consideration the structural space criteria in terms of their use. While these places were taken into consideration for the purposes of youth work, the evaluation stages were examined in six different sections. In this context, in the first part of the study, the purpose and importance of the youth centers are emphasized, while the existing architectures of the buildings vary according to the user masses. In the second part, a comprehensive literature study on the operational policies of Youth Centers has been made and the system arguments in the regulations have been examined. In the third section, performance buildings and interior architecture function schemes of international youth centers are examined with seven examples selected from Youth Centers in the World. In the fourth chapter, examples from the youth centers in our country are examined and information is given about the educational activities offered for the users. The positive and negative aspects related to building function in the formation of structural characters were evaluated. In the fifth chapter, a comprehensive study was conducted on the Interior Analysis of Youth Centers in Konya Province Border. In the study, four youth centers, selected as examples, were examined in line with the principles of Interior, Reinforcement, Wall-Ceiling and Lighting. Ergonomics, aesthetics and comfort are considered. As Mehmet Ali Özbuğday Youth Center, which is one of these four examples, is the building where I have been conducting the interior architecture during the construction phase, every space used in the structure has been discussed in detail. The application stages were conveyed by using the pre-photographs of the building. In the sixth section, a survey was conducted by considering user opinions and the effects on the youth were examined. The aim of the survey is to determine the requirements of the new buildings to be constructed and to awaken the performance conditions. It is aimed to increase the physical use quality of Youth Centers with social sustainability.