Yatağa bağımlı bireylere bakım veren hemşirelerin inkontinans alakalı dermatit ve basınç yaralanması ayrımına dair farkındalıklarının incelenmesi
Investigating the awereness of nurses who care for bedriddenpatients regarding the distinction between incontinence associated dermatitis and pressure injury
  1. Tez No: 570664
  2. Yazar: TUĞBA YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnkontinans Alakalı Dermatit, Basınç Yaralanması, Yoğun Bakım, Hemşirelik, Bilgi Düzeyi, Incontinence Associated Dermatitis, Pressure Injury, Intensive Care Unit, Nursing, Level of knowledge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma yatağa bağımlı bireylere bakım veren hemşirelerin inkontinans alakalı dermatit(İAD) ve basınç yaralanması ayrımına dair farkındalıklarının incelenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak tasarlandı. Araştırmacı tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanan veri toplama formu Mart 2019- Mayıs 2019 tarihlerinde, 235 yoğun bakım hemşiresine, iki devlet hastanesi ve üç eğitim araştırma hastanesinde olmak üzere uygulandı. Veri toplama formu uygulanmadan önce İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Etik Kurul'undan izin alındı. Verilerin analizinde NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Bonferroni- Dunn, Pearson Ki-Kare testleri kullanıldı. Araştırmaya katılan hemşirelerin demografik özellikleri, İAD ve basınç yaralanması bilgi düzeyleri değerlendirildi. Hemşirelerin %74,9'u lisans mezunu, %49,4'ü ise 1-5 yıl arası yoğun bakım deneyimlidir. Hemşirelerin İAD bilgi düzeyi puanı ortalama 43.19±27.47, basınç yaralanması bilgi düzeyi puanı ise ortalama 79.26±22.00'dir. Hemşireler, İAD ile ilgili sorularda yüzde oranları sırasıyla %68,1 ve %77,9 olmak üzere en çok İAD patofizyolojisine ve İAD önlenmesine dair yanlış cevap vermişlerdir. Basınç yaralanması ile ilgili sorularda ise doğru yanıtlama oranı yüksektir. Hemşirelerin İAD bilgi düzeylerinin basınç yaralanması bilgi düzeylerinden oldukça düşük olduğu saptanmış ve İAD ile ilgili eğitimlerin arttırılması ve bilimsel çalışmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Patients Regarding The Distinction Between Incontinence Associated Dermatitis and Pressure Injury. İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Internal Diseases NursingMaster Thesis. Istanbul. This research was designed as a descriptive study to investigate the awareness of nurses who care about bed-ridden patients about the separation of incontinence associated dermatitis(IAD) and pressure injury(PI). The data collection form, which was prepared pressure injury the researcher based on the literature, was applied between March 2019 and May 2019 with 235 intensive care nurses. Number Cruncher Statistical System 2007, Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Bonferroni-Dunn, Pearson and Chi Square test have been used for evaluate the data. Demographic characteristics of the nurses and knowledge of IAD and PI were evaluated. 74.9% of nurses have licence graduated degree and 49.4% have experienced intensive care unit between 1-5 years. The score of İAD knowledge level of is 43.19 ± 27.47, while the score of PI knowledge level is 78.26 ± 22.00. The nurses often gave the wrong answers about the pathophysiology of IAD and the prevention of IAD. PI questions mostly answered correctly. The knowledge level of İAD of the nurses was significantly lower than the knowledge level of PI. It was suggested to plan the education about IAD and to conduct scientific research.