Turbidimetrik metot kullanarak yapılan c-reaktif protein ölçümünde farklı cihazların analitik performansının karşılaştırılması
The comparison between the results of turbidimetric method c-reactive protein measurement using different instruments
  1. Tez No: 570675
  2. Yazar: ERKAN UCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN YİĞİTBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ARCHEM CRP, EP09, Immunoturbidimetry, method comparison, SENTINEL CRP, SIEMENS CRP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Turbidimetrik kantitatif analiz metodu C-reactive protein'in(CRP) en çok kullanılan ölçüm metotlarından biridir. Bu çalışmada, klinik laboratuarlarda hasta serumu üzerine turbidimetrik ölçüm yapan üç ayrı CRP kitinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Aynı gün alınan 100 adet hasta serumu Siemens reaktifi kullanılarak, Siemens Advia 1800 (Siemens Healthcare Diagnostics Inc. Newark, DE 19714, U.S.A.) cihazında ve Sentinel ve Archem firmaları tarafından üretilen reaktifler kullanılarak Abbott Architect C 8000 (Abbott, USA) cihazında analiz edildi. Bu üç reaktif ile LoQ (Limit of Quantification), gün-içi, günler-arası, tekrarlanabilirlilik çalışıldı. Üç reaktif arasındaki karşılaştırma, Regresyon analizi ve Bland Altman metodu ile yapıldı. Immünotürbidimetrik method çalışan bu üç kit ile yapılan LoQ değerleri sırasıyla şu şekilde bulundu; ARCHEM (0,5 mg/L), SENTINEL (0,23 mg/L) ve SIEMENS ADVIA (0,12 mg/L). Gün-içi kesinlik çalışmasında (n=20) Kontrol düzey 1 CV (Yüzde Dağılım Katsayısı) değerleri sırasıyla: ARCHEM (CV=2,23), SENTINEL(CV=1,3) ve SIEMENS ADVIA (CV=1,62), kontrol düzey 2 CV değerleri sırasıyla ARCHEM (CV=1,02), SENTINEL (CV=0,9), SIEMENS ADVIA (CV=1,14) olarak %5 değerinin altında bulunmuştur. Günler-arası sonuç ortlamalarının düzey 1 CV değerleri sırasıyla; ARCHEM (CV=3,32), SENTINEL(CV=2,53) ve SIEMENS ADVIA (CV=2,34), düzey 2 CV sırasıyla; ARCHEM(CV=2,51), SENTINEL (CV=1,98), SIEMENS ADVIA (CV=2,32) olarak %5 değerinin altında bulunmuştur. Değerleri 0,8 mg/L ile 159,8 mg/L arasında olan 100 adet hasta serumu yapılan doğruluk çalışmasında, regresyon katsayı değerleri , ARCHEM-SENTINEL arasında r2 = 0,9987, ARCHEM – SIEMENS arasında r2 = 0,9986 ve SENTINEL – SIEMENS arasında r2= 0,9984 olarak bulundu. Regresyon eşitlikleri sırayla ARCHEM-SENTINEL arasında y=-0,1359+1.0035x, ARCHEM – SIEMENS arasında y= -0,02646+1,002x ve SENTINEL – SIEMENS arasında y=0,1326+0,9978x olarak bulundu. Araştırma sonucu üç reaktif ile elde edilen sonuçların birbiriyle uyumlu olduğu, saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Archem CRP , EP09, İmmunoturbidimetri, metot karşılaştırma, Sentinel CRP, Siemens CRP
Özet (Çeviri)
Turbidimetric quantitative analysis method of C-reactive protein(CRP) is one of the most common method of measurement CRP. Goal of this study is to compare three quantitative imminnoturbidimetric methods results to measure CRP quantities in patient serum samples in a clinical laboratory. Freshly collected n=100 patient serums were analyzed with SIEMENS REAGENT together SIEMENS ADVIA 1800 instruemnt (Siemens Healthcare Diagnostics Inc. Newark, DE 19714, U.S.A.) and ABBOTT ARCHITECT C 8000 instrument (Abbott, USA) along with SENTINEL REAGENT and ARCHEM REAGENT. LoQ, Inter-assay, Intra-assay precision studies have been done with these three methods. The relationship between these three methods was studied with regression analysis and Bland Altman method. The LoQ values has found ARCHEM (0,5 mg/L), SENTINEL (0,23 mg/L) and SIEMENS ADVIA (0,12 mg/L) with these three immunoturbidimetric methods. Intra-assay study (n=20) control level 1 CV values (coefficient of variation) were ARCHEM (CV=2,23), SENTINEL(CV=1,3) and SIEMENS ADVIA (CV=1,62), control level 2 CV values ARCHEM(CV=1,02), SENTINEL (CV=0,9), SIEMENS ADVIA (CV=1,14) were found below %5. Inter-Assay study (n=10) control level 1 CV values ARCHEM (CV=3,32), SENTINEL(CV=2,53) and SIEMENS ADVIA (CV=2,34), Level 2 CV values; ARCHEM(CV=2,51), SENTINEL (CV=1,98), SIEMENS ADVIA (CV=2,32) were found below %5. Regression coefficiencies between these three methods were found: ARCHEM-SENTINEL r2 = 0,9987, ARCHEM – SIEMENS r2 = 0,9986 and SENTINEL – SIEMENS r2= 0,9984. This study been carried out on 100 patient serums which have values between 0,8 mg/L ile 159,8 mg/L. Regression equations between ARCHEM-SENTINEL y=-0,1359+1.0035x, between ARCHEM - SIEMENS y= -0,02646+1,002x and between SENTINEL – SIEMENS y=0,1326+0,9978x were found. Our results indicated that these three imminuturbidimetric methods were compatible.