Geleneksel yöntemlerle hazırlanan sedir katranının antikanser etkisinin incelenmesi
The investigation of anticancer effect of cedar tar prepared by traditional methods
- Tez No: 570681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: HCT-116, Sitotoksite, Kolon kanseri, MTT, HCT-116, Cytotoxicity, Colon cancer, MTT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser, dünya genelinde ölümlerin önde gelen nedenleri biri olup, kardiyovasküler hastalıklardan sonra ilk sırada gelen ölüm nedenidir. Rektal kanser ile beraber incelendiğinde kolorektal kanserler (KRK), erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada görülmektedir. Kanser tedavisinde; dokunun tipine, kanserin evresine, kanserin karakterine kanserin bulunduğu dokuya ve hastanın fizyolojik özelliklerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kanser tedavisi için rutin olarak kemoterapi kullanılır. Kemoterapi kanserli hücreler üzerine toksik etki gösterirken, bununla birlikte sağlıklı hücreler üzerine de toksik etki göstererek organların tahrip olmasına neden olmaktadır. Kemoterapinin istenmeyen bu yan etkileri ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle günümüzde en az toksisite ile kansere daha etkili bir tedavi sağlamak amacıyla bitkiler gibi doğal kaynaklı ilaçlara bir yönelim olmuştur. Bu tez çalışmamızda sedir katranı HCT-116 ve HUVEC hücreleri üzerinde apoptotik etkisi Annexin-V, MTT, Cell Cycle (Hücre Döngüsü) yöntemiyle ve apoptozun diğer bir belirteci olan mitokondral membran potansiyeli JC-1 ''(5,5′,6,6′-tetrachloro1,1′,3,3′-tetra methyl benzimidazolyl carbocy anineiodide)'' ile apoptotik etkinlik incelendi ve morfolojik görüntüleri de Acridine orange /Ethidium bromide boyama yöntemleri ile tespit edildi. Çalışmanın sonucunda katran ektresinin IC50 değeri 30 µg/mL değerlerin antiproliferatif etki gösterdiği tespit edildi. Katran HCT-116 hücresi üzerinde apoptotik etki gösterdiği ve hücrelerin %70'i G0-G1 fazında tutulduğu gözlemlendi. Ayrıca apoptotik etkinin ROS artışıyla korelasyon gösterdiğide tespit edildi. Bu çalışmada katranın bazı kimyasal ve biyolojik aktivite özellikleri incelenerek elde edilen veriler sonucunda, bu maddelerin hipoksi, 3 boyutlu hücre kültürü ortamlarında ve ardından hayvan deneyleri gibi yeni projelere ışık tutacak ve özellikle kanser tedavisi için yeni bir bitkisel ilaç adayı olup olmayacağı tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the leading causes of death worldwide and is the leading cause of death after cardiovascular diseases. When examined together with rectal cancer, colorectal cancers (CRC) are seen in the third place after prostate and lung in men and breast and lung cancer in women. In the treatment of cancer; Different treatment methods are applied according to tissue type, stage of cancer, character of cancer, tissue of cancer and physiological characteristics of patient. Chemotherapy is routinely used for cancer treatment. Chemotherapy has toxic effects on cancer cells, but also on healthy cells, causing toxic damage to organs. These undesirable side effects of chemotherapy can result in death. Therefore, there has now been a tendency towards drugs of natural origin to provide a more effective treatment for cancer with minimal toxicity. In this study, apoptotic effect on cedar tar HCT-116 and HUVEC cells by Annexin-V, MTT, Cell Cycle method and mitochondral membrane potential, another marker of apoptosis JC-1 '' (5,5 ′, 6,6). Apoptotic activity was examined with et-tetrachloro1,1 ′, 3,3′-tetra methyl benzimidazolyl carbocy anineiodide) and morphological images were determined by Acridine orange / Ethidium bromide staining methods. As a result of the study, it was found that IC50 value of tar extract 30 µg / mL showed antiproliferative effect. It was observed that tar had apoptotic effect on HCT-116 cell and 70% of the cells were kept in G0-G1 phase. In addition, apoptotic effect correlated with ROS increase. In this study, as a result of the data obtained by examining some chemical and biological activity properties of tar, these substances will shed light on new projects such as hypoxia, 3-D cell culture environments and then animal experiments and it will be determined whether or not they will be a new herbal medicine candidate for cancer treatment.