Sporcuların sportif sürekli kendine güven düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi (İstanbul/Bağcılar örneği)
Investigation of athletes' sporty self confidence levels according to various variables (İstanbul /Bağcilar case)
  1. Tez No: 570680
  2. Yazar: ÖMER KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK AKÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, sporcu, özgüven, sürekli kendine güven, Sport, athlete, self-confidence, trait self confidence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmada sporcularda sportif özgüven düzeyinin tespit edilmesi ve sportif özgüveni etkileyen unsurların ortaya koyulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmaya 2018-2019 sezonunda İstanbul Bağcılar ilçesinde amatör spor kulüplerinde ve Bağcılar olimpik spor merkezinde spor yapan 124 futbolcu, 101 basketbolcu, 135 voleybolcu ve 94 tekvandocu olmak üzere 454 sporcu dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu ile birlikte Sportif Sürekli Kendine Güven Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 23.00 programında analiz edilmiş olup analizlerde betimleyici istatistiklerle birlikte t-test ve ANOVA kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Sporcular yüksek düzeyde sportif özgüvene sahiptir. Erkek sporcuların sportif özgüven düzeyleri, kızlardan anlamlı şekilde yüksektir. Futbol ve tekvando sporcularının sportif özgüven düzeyleri, basketbol ve voleybol sporcularından anlamlı şekilde yüksektir. BKİ değerlemesine göre zayıf sporcuların sportif özgüven düzeyleri normal kilolu ve şişman sporculardan anlamlı şekilde yüksektir. 13-14 yaş aralığındaki sporcuların sportif özgüven düzeyleri 15 yaş ve üzerindeki sporculardan anlamlı şekilde yüksektir. Anne ya da babası spor yapan sporcuların özgüven düzeyleri, ailede spor yapan herhangi bir birey bulunmayan sporculardan anlamlı şekilde yüksektir. Sonuç: Sportif özgüven düzeyinin erkeklerde, düşük yaş gruplarında ve zayıf sporcularda daha yüksek olması ile birlikte spor yapılan yıl sayısına paralel olarak sportif özgüvenin artması dikkate alınarak, sportif özgüvenin düşük olduğu gruplarda artırmaya yönelik egzersiz programlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte aileler çocuklarını küçük yaşlardan itibaren sportif faaliyetlere yönlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the level of sporty self-confidence in athletes and to reveal the factors affecting sporty self-confidence. Materials and Methods: In the 2018-2019 season, 454 athletes including 124 football players, 101 basketball players, 135 volleyball players and 94 taekwondo players who participated in amateur sports clubs and Bağcılar Olympic Sports Center were included in the study. Sociodemographic Information Form and Sportive Self-Confidence Scale were applied to the participants. Data were analyzed in SPSS 23.00 program and descriptive statistics, t-test and ANOVA were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. Results: Athletes had a high level of sports self-confidence. Sportive self-confidence levels of male athletes were significantly higher than girls. Sport and self-confidence levels of football and taekwondo athletes are significantly higher than basketball and volleyball athletes. According to the BMI assessment, sportsmen's self-confidence levels of the weak athletes were significantly higher than those of normal weight and obese athletes. The sportsmen's self-confidence levels of the athletes between the ages of 13-14 are significantly higher than those of the athletes aged 15 and over. The level of self-confidence of the athletes whose parents do sports is significantly higher than those who do not have any family members. Conclusion: By taking into consideration that sport self-confidence level is higher in males, low age groups and weak athletes and the increase in parallel with the number of years of sports, it is necessary to develop exercise programs in order to increase the level of sport self confidence. However, families should direct their children to sporting activities from an early age.