İslamiyetteki kötülük anlayışı bağlamında 2000 sonrası Türk korku sinemasının örnek filmler üzerinden incelenmesi
The review of Turkish horror films after 2000 in the context of evil understanding in İslam through film examples
  1. Tez No: 570715
  2. Yazar: SEHER DUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİRE SOYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Korku Sineması, İslamiyet, Hristiyanlık, Kötülük Anlayışı, Şeytan-Cin, Horror cinema, Islam, Christianity, Understanding of Evil, Devil and Jinns
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tüm insanlarda ortak, doğal ve evrensel bir duygu durumu olan korkunun, dinamikleri kültürlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Korku özünde varlığı tehdit edici bir duruma karşı geliştirilen duygu durumu olduğu için kötülük ile ayrı düşünülememektedir. Farklı kültürlerin kötülüğe karşı geliştirdikleri bakış açıları korku imgelerinin şekillenmesinde de etkili olmuştur. İmgeler üzerine kurulu bir sanat olan sinemada da korku filmleri içinden çıktığı toplumun korku ve kötülük anlayışına göre şekillenmiştir. Çalışmanın temeli Hristiyan ve İslamiyetteki kötülük anlayışlarının saptaması olacak ve Hristiyan ve İslamiyetteki kötülüğün örnek korku filmlerinde nasıl ele alındığı incelenecektir. 2000'li yıllarla birlikte Türkiye'de korku sinemasında niceliksel bir artış yaşanmaya başlamış ve günümüze kadar pek çok korku filmi çekilmiştir. İstisnalar dışında filmlerin çoğu İslamiyet'e ait dini imgeleri kullanarak korku unsurunu yaratmaya çalışmıştır. Çalışmanın çıkış noktasını İslami imgeleri kullanan filmlerin içerik açısından İslamiyet'i yansıtıp yansıtmadığı oluşturmuştur. Bu bağlamda İslamiyet ve Hristiyanlık dinleri kötülük anlayışı doğrultusunda ele alınmış ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Başlangıcında yabancı filmleri taklit olarak başlayan Türk korku sinemasının 2000'li yıllar ile birlikte taklit anlayışını İslami imgeleri kullanarak nasıl devam ettirdiği incelenecektir. 2000 sonrası Türk korku filmleri üzerinden İslamiyetteki kötülük anlayışı bağlamında yapılan örnek filmlerin çözümlemeleriyle kötülüğe ve kötülüğün cisimleşmiş hali olan şeytan-cine, yaklaşımın nasıl olduğu araştırılacaktır. Bu çalışma, İslam dininin korku sineması için uygun bir zemin olup olmadığı sorusunu ortaya çıkarmaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The dynamics of fear which is a natural, universal and common mood among people differ according to the cultures. Because fear intrinsically is a mood which is developed against a threatening situation for the living creature, it cannot be thought apart from evil. The points of views which have been developed against evil by different cultures have become effective in the shaping of horror images. In the cinema which is an art based on images, horror films have shaped according to the understanding of fear and evil of the society in which they have risen. This study is based on the understanding of evil in Christianity and Islam, and is analyzing how evil in Christianity and Islam has been handled in horror film examples. With the 2000s, a quantitative increase in horror films started and many horror films have been shot until today. Aside from the exceptions, most of the films aimed to create horror element by using religious images of Islam. The fountain head of this study is whether the films using Islamic images reflect the Islam in terms of content. In this context, Islam and Christianity have been handled with the understanding of evil and it is aimed to reveal the differences. It is analyzed how Turkish horror cinema the foreign films of which were imitations maintained the understanding of imitation by using Islamic images with the 2000s. The analysis of film examples which were made in the context of the understanding of evil in Islam through Turkish horror films after 2000, how the approach towards evil and towards the devil and jinns which are materialized forms of evil is have been searched. This study aims to find out whether Islam is an appropriate basis for horror cinema.