Neoliberal kentleşmenin bir mahallesi: Mahmutbey köyü
A neighborhood of neoliberal urbanization: Mahmutbey village
- Tez No: 570737
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Migration, Balkan Migration, Neoliberal Urbanization, Mahmutbey Nighborhood
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada neoliberal kentleşme ve küreselleşme kavramlarına göç olgusu ve göçmen penceresinden bakılmıştır. Balkan göçmenlerinin yaşadıkları mahallede yaşanan hızlı mekânsal değişim ve dönüşümlere olan bakışları ve direnişleri ele alınmıştır. İlk bölümde göç kavramı açıklanmış, göçün insan psikolojisine ve yaşantısına etkileri üzerinde durulmuştur. Göç ve göçmenlik üzerinden göçün etki ve boyutunun neler olabileceği irdelenmiştir. İkinci bölümde ise Türklerin Balkanlara yerleşmesinden bahsedilmiş ve Balkan Savaşları sonrasında başlayan yüz yıla yakın bir süre devan eden Balkan göçleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde modernizmden postmodernizme kentsel mekânlar ve bu mekânlarda küreselleşme ile neoliberal politikaların yarattığı değişim ve dönüşüm irdelenmiş, sonrasında kent mekânlarındaki dönüşüm derinlemesine anlatılmıştır. Son bölümde ise Balkan göçmenlerinin ilk göç ettiği ve hala yaşadıkları bir yer olan Mahmutbey Mahallesi; göç edilen mekânlarda yaşanan yapısal ve kültürel dönüşümler, geleneksel ilişkiler, gelenek ve göreneklere bağlılık üzerinden incelenmiştir. Neoliberal kentleşmenin neden olduğu mekânsal ve kültürel dönüşüm geleneklerine bağlı olan balkan göçmenlerinin yaşadığı bir mekânda incelenmiştir. Demoğrafik olarak gerçekleşen idari yapılanmalar sebebiyle idari olarak önemini kaybetse de tarihi ve konumu itibariyle rantsal önemini koruyan bir mahallenin gelenekleriyle var oluşu tezin ana konusudur. Kapalı konut sitelerinin tam ortasında canlı tutulan geleneksel mahalle yapısını ve bunu sağlamada göç ve tarihten alınan güç neoliberal kentleşmeye farklı bir açıdan bakılmasını sağlamıştır. Anahtar Kelimler: Göç, Balkan Göçleri, Neoliberal Kentleşme, Mahmutbey
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concepts of neoliberal urbanization and globalization are examined from the perspective of migration and immigration. The perspectives and resistance of Balkan immigrants to the rapid spatial changes and transformations in the neighborhood they live in are discussed. In the first part, the concept of migration is explained and the effects of migration on human psychology and life are emphasized. What is the effect and extent of migration through migration and immigration. In the second part, the settlement of the Turks in the Balkans is mentioned and the Balkan migrations that started for almost a hundred years after the Balkan Wars are explained. In the third part, urban spaces from modernism to postmodernism, and globalization and change and transformation created by neoliberal policies in these spaces are examined and then the transformation in urban spaces is explained in depth. In the last section, Mahmutbey Neighborhood, where Balkan immigrants first migrated and where they still live; the structural and cultural transformations in the migrated spaces are examined through traditional relations, adherence to customs and traditions. It has been studied in a place inhabited by Balkan immigrants who are bound by the traditions of spatial and cultural transformation caused by neoliberal urbanization. The main subject of the thesis is the existence of a neighborhood that maintains its renty importance in terms of history and location, even though it loses its administrative importance due to demographic administrative structures. The traditional neighborhood structure kept alive in the middle of the closed housing estates and the power of migration and history in providing this provided a different perspective to neoliberal urbanization.