Efes Müzesi'nde bulunan bir grup kemik ve fildişi eser
Bone and ivory artifacts in the Museum of Ephesus
  1. Tez No: 570802
  2. Yazar: GİZEM ÇAKAL ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜN EKİN MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik, Fildişi, Kemik Eser, Efes, Efes Müzesi, Bone, Ivory, Bone Artifact, Ephesus, Ephesus Museum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma, Efes Müzesi'nin koruması altındaki bir grup kemik ve fildişi eseri kapsamaktadır. 71'i kemik ve 3'ü fildişi olmak üzere, toplamda 74 adet eser incelenmiştir. Sayısal çoğunluğu, kazı dışı yollarla müzeye gelen eserler oluşturmaktadır. 3 adet kemik eser ise müzenin yaptığı Selçuk Tavşantepe Kurtarma Kazısı ile Turgay Dereli Arsası Kurtarma Kazısı kontekst buluntulardandır. Eserlerin 5'i bugün Efes Müzesi teşhirinde olup; 69'u Efes Müzesi arkeolojik eser deposunda korunmaktadır. Çalışmada; kemik ve fildişi teknolojisine değinilmiş, eserlerin bulunduğu yerler hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ancak; kazı dışı yollarla müzelere teslim edilen eserler buluntu yeri ve stratigrafi konusunda bilgi sağlamadıklarından geldikleri yere göre değerlendirilmeleri bize pek fikir verememektedir. Bu nedenle, çalışma kapsamındaki eserler kazılarda bulunan ve araştırmacılar tarafından çalışılan benzer eserler yardımıyla incelenmeye ve analoji oluşturulmaya çalışılmıştır. Eser yelpazesinin geneli kişisel ve günlük kullanım için üretilmiş eşyalardır. Bazı eserlerin kesin işlevi tam olarak belirlenememiştir. Tipoloji oluşturan gruplar kendi içerisinde; oluşturmayanlar ise fonksiyonları açısından değerlendirilmeye alınmıştır. Tüm eserler için, katalog çalışması ve fotoğraflama işlemleri gerçekleştirilmiş; şekil, tablo ve levhalarla çalışma desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work comprises a group of bone and ivory artifacts under the protection of Ephesus Museum. In total, 74 artifacts have been examined, of which, 71 are bone and 3 are ivory. Majority of them are of non-excavatory origin. 3 of the bone artifacts are part of the context foundings of the Recovery Excavations of the Lands of Turgay Dereli and of Selçuk Tavşantepe. Many of these artifacts are today at Ephesus Museum, 5 of them on display and 69 of them in the archeologic storehouse. In these work, bone and ivory technologies are adressed; some information about the excavation locations where they were first discovered are also included. However, those artifacts that were delivered to the museums via non-excavatory ways do not provide any information as to their place of discovery or their stratigraphy, hence a consideration of their origins does not give us any insight. Hence, the artifacts concerned in this work have been examined by analogy to similar artifacts discovered and investigated by researchers in other excavations. A wide range of the artifacts are tools manufactured for personal and daily usage. The exact function of some of the artifacts could not be ascertained. The groups forming a certain typology are considered in unison, but those that do not are treated according to their specific functions. All the artifacts are catalogued and photographed and the work is enriched with figures, tables and plates.