Öyküsel(narrative) terapi yaklaşımının sosyal çalışma mesleğinde kullanılması: Fenomenolojik bir araştırma
Narrative Therapy Approach Using In Social Work Profession: A Phenomenological Research
- Tez No: 570831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER MİRAÇ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: öyküsel terapi, sosyal çalışma uygulaması, sosyal çalışmacı, yaklaşım, approach, narrative therapy, social work practice, social worker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, öyküsel terapinin dünyanın farklı yerlerindeki sosyal çalışma uygulamalarında nasıl kullanıldığı hakkında bilgi toplamak ve bu konuda çalışan sosyal çalışmacıların deneyimlerini anlamaya çalışmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Türkiye dışından ABD, Avustralya ve Fransa'dan seçilen sosyal çalışmacılarla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden, kartopu ve amaçsal örneklem yöntemlerinden yararlanılmıştır. 3 ayrı ülkeden 9 ayrı katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak online derinlemesine mülakatlar yapılmış, görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Ses kayıtları çözümlenerek yazılı metin haline getirilen görüşmeler fenomenolojik yaklaşımla betimsel analiz yapılarak ana ve alt temalar şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Araştırma sonucunda; öyküsel terapiyle çalışan sosyal çalışmacıların öyküsel terapiyi hem felsefi birikimi hem de uygulamalarıyla benimsedikleri ve bu noktada yaklaşıma dair kendi çalışmalarında olumlu deneyimler yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu anlamda yurtdışında öyküsel terapiye dair yapılan akademik çalışmaların Türkçe'ye kazandırılması, Türkiye'de de öyküsel terapiye dair eğitimler düzenlenmesi ve Türkiye'deki sosyal çalışmacıların öyküsel terapi yaklaşımıyla kendi bağlamlarında neler yapabileceklerine dair çalışmalar gerçekleştirmelerinin yaklaşımın Türkiye'ye katkılarını görebilmek açısından anlamlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aims of the study are collecting information about how narrative therapy is used in social work practices and finding out experiences of social workers who use narrative therapy. Nine social workers are from USA, Avustralia and France used as participants in that study. Snowball and purposive sampling are preferred in that quantitative research. Online interviews were done by using semi-structured forms and were recorded. Voice records were analyzed in written and categorized as main and sub themes with phenomenological approach by making descriptive analysis. According to results, social workers who use narrative therapy, adopt the narrative therapy because of both philosophy and practice of it. Therefore, they experience positive outcomes in their practices. It is thought that redounding academic literature of narrative therapy to Turkish literature, organizing narrative therapy training in Turkey and questioning that what Turkish social workers can use narrative therapy in their context should be meaningful to consider contributions of narrative therapy to Turkey.