Korunmaya ihtiyacı olan çocuk örnekleminde sosyal hizmet uzmanlarının uygulamaları üzerinden mesleki rollerinin incelenmesi: Niteliksel bir araştırma
Investigation of professional roles through the social workers' practices in the sample of children who need protection: A qualitative research
  1. Tez No: 570832
  2. Yazar: BÜŞRA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER MİRAÇ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal hizmet uygulamaları, mesleki rol, sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet uzmanının mesleki rolleri, social work practices, professional role, social worker, the professional roles of social worker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sosyal hizmet uzmanının mesleki rollerini ele alan bu çalışmanın temel amacı; sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol anlayışlarını kavramak, bu konuya ilişkin bilgileri hakkında durum tespiti yapmak, uygulamalarında kullandıkları mesleki rollerini örneklerle açıklamalarına olanak sağlamak ve bu şekilde sosyal hizmet öğrencileri ile mesleğe yeni başlayan sosyal hizmet uzmanları için rehber niteliğinde bir kaynak oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bu çerçevede Türkiye'nin 7 bölgesinde korunmaya ihtiyacı olan çocuk alanında çalışan 31 sosyal hizmet uzmanı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular temalandırılarak kategorilere ayrılmıştır. Araştırma sonucunda ise sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rollere ilişkin bilgi birikimlerinin yetersiz olduğu, bu noktada sosyal hizmet eğitimlerinin eksik olduğu anlaşılmıştır. Ancak tüm bunların yanında sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rol uygulamalarına ilişkin“iyi örneklerin”mevcut olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main aims of this study which is discuss the professional roles of social worker are comprehending the professional role of social workers, determining the situation of their knowledge about this topic, allowing for them to explain their professional roles by using examples and in this way, contributing to the creation of a source as a guide for social work students as well as social workers who are new to the profession. Therefore, in 7 region of Turkey, in-depth interviews were conducted with 31 social workers who are working in the field of children who are in need of protection. The findings were divided into categories by the matizing. As a result of the study, it was understood that the social workers' knowledge about professional roles was insufficient and their social service training was incomplete at this point. However, it has been observed that there are good examples in the professional role applications of social workers.