Türkiye'de ve seçilmiş OECD ülkelerinde devletin yeniden dağıtıcı rolü alanında 2000'li yıllardaki gelişmeler
The redistributive role of state in turkey and selected OECD countries during the 2000s
- Tez No: 571004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZKIVRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Gelir Eşitsizlikleri, Vergiler, Nakit Transferler, Devletin Yeniden Dağıtıcı Rolü, Welfare State, Income Inequalities, Taxes, Cash Transfers, Redistributive Role of the State Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gelir eşitsizliği ve yoksulluk, bünyesinde pek çok sorunu barındıran olgulardır. Bir toplumda huzurun ve barışın sağlanması için gelir eşitsizliği hafifletilmeli ve yoksullukla mücadele edilmelidir. Toplumdaki bireyler, sosyal gruplar ve üretim faktörleri arasında gelirin adil ya da sosyal olarak kabul edilebilir bir dağılımını sağlamak ve yoksullukla mücadele etmek refah devletinin çıkış noktasıdır. Bu çerçevede refah devletinin temel amaçlarından biri; insanlara minimum bir gelir ve böylece minimum bir yaşam standardı garanti etmek ve onları kontrolleri dışındaki gelir kayıplarından korumaktır. Refah devleti bu amacını gerçekleştirebilmek ve dolayısıyla gelir eşitsizlikleri ve yoksullukla mücadele edebilmek için yeniden dağıtıcı politikalar uygulamaktadır ki bu politikalar kişilerin yaşam kalitelerini hem şimdi hem de gelecekte etkileyebilmektedir. Devlet, gelirin yeniden dağıtımı noktasında kamu gelirleri ve kamu harcamalarını bir araç olarak kullanmaktadır. OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development-Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) çalışmalarında devletin yeniden dağıtım araçları; transfer harcamaları, sosyal sigorta primlerini de içerisine alan vergiler ve eğitim, sağlık gibi kamusal hizmet sunumu olarak belirtilmektedir. Ancak OECD gelir dağılımı çalışmalarında özellikle veri kısıtlamaları nedeniyle uygulamaya yönelik olarak sadece sosyal sigorta primleri ve gelir vergisini kapsayan kişisel vergiler ve nakit transferler dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada gelir dağılımında adaletsizliğin giderilmesine yönelik devletin yeniden dağıtıcı rolü incelenmiştir. Çalışmada gelir eşitsizliğinin giderilmesi noktasında gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerin mi yoksa gelir eşitsizliğinin düşük olduğu ülkelerin mi daha fazla nakit transfer harcaması yaptığının ortaya konması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Income inequality and poverty are cases that contain many problems. In order to ensure peace and peace in a society, income inequality should be mitigated and poverty should be fought. Providing a fair or socially acceptable distribution of income among individuals, social groups and factors of production in the society and combating poverty is the starting point of the welfare state. In this context, one of the main objectives of the welfare state; to guarantee people a minimum income and thus a minimum standard of living, and to protect them from loss of income beyond their control. The welfare state implements redistributive policies in order to achieve this aim and therefore to combat income inequalities and poverty, which can affect the quality of life of individuals both now and in the future. The government uses public revenues and public expenditures as a means of redistribution of income. OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) studies of the state redistribution tools; transfer expenditures, taxes including social insurance premiums and public service provision such as education and health. However, in OECD income distribution studies, only personal taxes and cash transfers covering social insurance premiums and income tax are taken into consideration for implementation due to data restrictions. In this study, the redistributive role of the state to eliminate injustice in income distribution is examined. In this study, it is aimed to reveal whether countries with high income inequality or countries with low income inequality spend more cash transfer expenditures in order to eliminate income inequality.