Achillea nobilis subsp. neilreichii (Ayvadana) bitkisinin deneysel meme kanserinde antineoplastik etkinliğinin incelenmesi
İnvestigation of the efficacy of antineoplastic in experimental breast cancer of achillea nobilis subsp. neilreichii(Ayvadana) plant
  1. Tez No: 571029
  2. Yazar: SELİN SERRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KABASAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Achillea, Achillea Nobilis L. Subsp. Neilreichii, Meme Kanseri, N-metil-N-nitrosoüre, Sıçan, Achillea, Achillea Nobilis L. Subsp. Neilreichii, Breast Cancer, N-methyl-N-nitrosourea, Rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık tanı alan kanserdir. Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan bir kanser türüdür. Çalışmamızın amacı A. Nobilis Subsp. Neilreichii bitki ekstraktının meme kanserinde potansiyel terapötik etkinliğini in vitro ve in vivo hayvan çalışmaları ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında, A. Nobilis Subsp. Neilreichii bitki ekstresi kullanılmıştır. Bu bitki ekstreleri farklı konsantrasyonlarda hücre kültürlerine uygulanmış ve kontrol grubu hücrelerine çözücü uygulanmıştır. Sitotoksisite testleri 48 saat sonra sonlandırılmıştır ve ölçümlerde Roche Cell Proliferation Kit 1 (MTT) kullanılmıştır. Hayvan çalışmalarında 30 günlük dişi Sprague-Dawley sıçanlar kullanılmıştır. Sıçanlar rastgele 3 gruba ayrılmıştır: Kontrol, Tümör ve Tümör + Bitki özü gruplarıdır. Sıçanlarda, tümör indüksiyonu, haftada 3 kez 50 mg/kg N-metil-N-nitrosoüre (NMU) uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Veri analizi GraphPad Prism 6.0 yazılımı ile yapılmıştır. Testlerin sonuçları tek yönlü ANOVA ve ardından Tukey yöntemi ile analiz edilmiş ve ortalama ± SS ile verilmiştir. Bulgular: A. Nobilis Subsp. Neilreichii özü sıçandaki tümör büyümesini önlemiştir. H&E boyaması ile dokuların histopatolojik incelemesi tümörün invaziv sünek karsinom, invaziv papiller karsinom, adenoid kistik karsinom ve salgı karsinomu olduğunu göstermiştir. Sonuçlar: A. Nobilis Subsp. Neilreichii bitki ekstresi özü (200 mg/kg)'nün, tümör büyümesinin istatistiksel olarak anlamlı olarak inhibe ettiği görülmüştür. Bitki ekstmraktının meme tümörünün büyümesini inhibe etme mekanizmasını netleştirmek için detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most frequently diagnosed cancer in women worldwide. Breast cancer is a type of cancer that begins in breast cells. The aim of our study is to investigate the potential therapeutic efficacy of A. Nobilis Subsp. Neilreichii extract against breast cancer with in vitro and in vivo animal studies. Material and Method: A. Nobilis Subsp. Neilreichii plant extract was used in this study. Plant extract samples were applied to cell cultures at different concentrations and solvent was applied to control group cells. Cytotoxicity tests were ended at 48 hours and Roche Cell Proliferation Kit 1 (MTT) was used in the measurements. In animal studies, 30 day old female Sprague-Dawley rats were used. Rats were randomly divided into 3 groups: Control, Tumour and Tumour + Plant extract (TPext 200). Tumour induction was performed by administering 50 mg/kg N-methyl-N-nitrosourea (NMU) 3 times a week apart while the rats. Data analysis was performed with GraphPad Prism 6.0 software. The results of the tests were analyzed by one-way ANOVA followed by Tukey method and given with mean ± SD. Results: A. Nobilis Subsp. Neilreichii plant extract was prevent tumor growth in rat. Histopathological examination of tissues stained with H&E stain showed that the tumor had invasive ductile carcinoma; invasive papillary carcinoma, adenoid cystic carcinoma and secretory carcinoma. Conclusion: A. Nobilis Subsp. Neilreichii extract (200 mg/kg) showed that tumor growth was significantly inhibited by statistically. Detailed studies are needed to clarify the mechanism of the plant extract to inhibit mammary tumor growth.