Kalem suresinin din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the since of penalty from religious education
- Tez No: 571068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇOŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kalem suresi, yemin, eğitim, metot, mükâfat, ceza, ilke, ahlak, din. 2019, 105 Sayfa, Pen time, oath, education, method, reward, punishment, principle, morality, religion 2019, 105 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Kalem Suresi'nin Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi”başlıklı çalışmamızın konusu Kur'an-ı Kerim'in 68. suresi olan Kalem Suresi'nin eğitim açısından değerlendirip günümüz eğitim metotları ve eğitim ilkeleri ile karşılaştırılması, bunun yanı sıra Kalem Suresinde yer alan eğitimle ilgili kavramların açıklanmasıdır. Kur'an İslam'ın ilk yıllarından itibaren Müslümanların hayatlarındaki yapı taşlarını düzene koyan ana kaynak olmuştur ve her zamanda böyle olacaktır. İçinde eğitimle, ahlakla ve insanlara faydalı olacak bilgilerle dolu olan Kur'an-ı Kerim; raflarda duran belli gün ve gecelerde okunan ve sadece lafzının ezberlenip okunmaması gereken bir kitaptır. Bu tezin amacı da bu bilgilerin gün ışığına çıkartılmasına yardımcı olmaktır. Öncelikle birinci bölümde temel kavramların ele alındığı çalışmamızda Kur'an'ı Kerimin önemine, Kur'an'ı Kerimin eğitim için kaynak olup olmadığına ve Kalem Suresi'nin genel özelliklerine kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde ise öğretim yöntem ve tekniklerinden, eğitim metotları ve Kalem Suresinde yer alan eğitim metotları ele alınmıştır. Ardından Kalem Suresinde öne çıkan eğitsel ilkelere değinilmiştir. Son olarak Kalem suresi bağlamında ahlak eğitimi, kalem suresinde ödül ve ceza, yemin konuları eğitim çerçevesinde işlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre Kalem Suresi'ni eğitim yönüyle ele alan bir lisansüstü tez çalışması bulunmamaktadır. Ancak temel İslam bilimleri alanında“Ana Konuları Ekseninde Kalem Suresi ”adlı bir tez çalışması bulunmaktadır. Ayrıca Nebevi Mücadele Bağlamında Kalem Suresi Tefsiri isimli Halil Aldemir'in kaleme aldığı bir kitap mevcuttur. Bu çalışmamızı hazırlarken hazırlanan bu tezden ve kitaptan faydalanılmıştır. Kur'an-ı Kerim'in bir suresi olan Kalem Suresini eğitim yönüyle ele almak ve eğitim açısından değerlendirip günümüz eğitim sistemiyle kıyaslamak için böyle bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmamızda yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study titled Kalem Evaluation of Surat al-Qur'an from the Perspective of Religious Education is the evaluation of the Surat al-Qur'an which is the 68th Surah of the Holy Quran in terms of education and comparison with today's educational methods and educational principles, as well as explaining the concepts related to the education included in Surat Qur'an. Since the early years of the Qur'an, Islam has been, and will always be, the main source of order for the building blocks of Muslims in their lives. The Koran is full of education, morality and information that will be useful to people; It is a book that reads on certain days and nights and should not be read or memorized. The aim of this thesis is to help bring this information to light. Firstly, in the first chapter, the basic concepts are discussed and the importance of the Holy Quran, whether the Holy Quran is the source for education and the general characteristics of Surah Kalem are briefly mentioned. In the second part, the methods and techniques of education, the methods of education and the methods of education in Sura Kalem are discussed. Then, the prominent educational principles in Qur'an are discussed. Finally, moral education in the context of Qur'an, prizes and penalties in the Qur'an, oath issues are covered within the framework of education. According to the researches, there is no graduate thesis that deals with Surat al-Kalem from the aspect of education. However, in the field of basic Islamic sciences, there is a thesis entitled Kalem Surat Al-Qur'an in the Axis of Its Main Subjects ". In addition, there is a book written by Halil Aldemir, the Interpretation of Surah Kalem in the Context of Prophetic Struggle. In preparing this study, this thesis and book were used. Such a study has been conducted in order to evaluate Surah Kalem which is a surah of the Holy Quran in terms of education and to evaluate it in terms of education and compare it with today's education system. In this study, qualitative research method was used as a method.