Çağdaş sanat bağlamında geleneksel Türk sanatlarına ve küratoryal uygulamalara eleştirel bir bakış
A critical look at traditional Turkish arts and curatorial practices in the context of contemporary art
- Tez No: 571115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ KORUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş, Çağdaş Sanat, Geleneksel Türk Sanatları, Küratör, Contemporary, Contemporary Art, Traditional Turkish Arts, Curator
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Dünyada, farklı kültürel yaklaşımlara ve düşünce yapılarına göre sanatın anlam ve biçimine dair çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Batı anlayışı tarafından geliştirilmiş olan estetik kuramlar, bu farklı yaklaşımları dışlamıştır. Ancak, son dönemlerde Batı dışındaki kültürlere ait sanat formlarının, çağdaş sanat sahnelerinde yer almaya başladığı görülmektedir. Bu durum, Batı anlayışının kendi dışındaki kültürlere ve sanat formlarına bakışındaki değişime işaret etmektedir. 1960'lardan itibaren Batı'nın sanat anlayışında bir kırılma yaşandığı çoğu sanat tarihçisi ve eleştirmeninin ortak görüşüdür. Sanat, duyumsal alandan felsefeye evrilmiş, sanat eserleri ile gerçek nesneler arasındaki ayrım kalkmıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte iletişim, enformasyon ve bilişimin sağladığı imkanları rahatlıkla kullanabilen yeni medya ve enstalasyon; heykel ve resim gibi geleneksel mecraların yerini almaya başlamıştır. Küratörün, müzelerdeki sanat eserlerini düzenleyen ve koruyan rolü de değişmiştir. Teknolojik gelişmeler uluslar arasındaki sınırları kaldırmıştır. Homojenlik, evrensellik gibi normları barındıran modernist-kolonyalist politikalar, yerlerini kültürel bir oluşum olan globalizme bırakmıştır. Hetorejenlik üzerine kurulu çağdaş kültür politikaları modernin içirmediği tüm farklılıkları benimserken, Batı-dışı sanat formları da böylelikle Batı sanat piyasasına dahil olmuşlardır. Geleneksel Türk Sanatları, İslam inancıyla biçimlenmiş, estetik ve sanatsal olan, her zaman duyumsal alanda kalmış, kavramsallaştırılmamış, bilgiye dayandırılmamıştır. Bu anlayışa sahip geleneksel sanatların, çağdaş sanat içinde nasıl bir tavır sergilediği ve sergileyeceği tez kapsamında sorgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are different approaches to the meaning and form of art according to different cultural approaches and thought structures in the world. Aesthetic theories developed by Western understanding have ruled out these different approaches. However, in recent years, it is seen that the forms of art belonging to cultures outside the West have started to take place in contemporary art scenes. This indicates the changing position of the arts of cultures outside the West in the face of Western perspectives. In the West, while understanding of art develops and changes under the influence of periodic movements, it also influenced the way of looking to other cultures. It is the common opinion of most art historians and critics that the West's understanding of art has been broken since the 1960s. Art has evolved from sensory field to philosophy, and the distinction between works of art and real objects has been disappeared. With the developing technology, new media and installation that can easily use the opportunities provided by communication, information and composition have started to replace traditional media such as sculpture and painting. The role of the curator has also changed. Technological developments have removed the borders between nations. Modernist-colonialist policies, which include norms such as homogeneity and universality, have been replaced by globalism. Contemporary cultural policies based on heterogeneity have embraced all the differences that modern does not involve. Thus, non-Western forms of art became part of the Western art market. Traditional Turkish Arts, has been shaped by Islamic faith, which is aesthetic and artistic, always remained in the sensory field, not conceptualized and based on knowledge. In this thesis, it is tried to question what kind of attitude the traditional art with this understanding has and continue to have in contemporary art.