Zihin yetersizliği olan öğrencilere sayma becerilerinin kazandırılmasında oyunla öğretimin etkililiği
Effectiveness of instruction with games for teaching counting skills to students with mental deficiency
  1. Tez No: 571161
  2. Yazar: BÜŞRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin yetersizliği, Sayma becerileri, Atlayarak sayma, Oyun davranışları, Mental Deficiency, Counting Skills, Counting by Skipping, Game behaviours
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı, zihin yetersizliğine sahip öğrencilere sayma becerilerinin kazandırılmasında oyunun etkililiğini incelemektir. Araştırma tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası çoklu yoklama modeli ile desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları orta-ağır düzeyde zihin yetersizliği tanısı almış üç çocuktur. Katılımcılara beşer ve onar ritmik sayma becerisini kazandırmak üzere oyunla hazırlanmış öğretim oturumları uygulanmıştır. Etkililik verilerini elde edebilmek için, başlama düzeyi, yoklama, uygulama, izleme ve genelleme oturumları düzenlenmiştir. Elde edilen verilerin etkililiği grafiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları beşer ve onar ritmik sayma becerilerinin kazandırılması üzerinde oyunun etkili olduğunu ve uygulamalar bittikten sonra da bu kazanımları sergileyebildiklerini göstermiştir. Ayrıca kazanılan bu becerilerin farklı ortam ve farklı materyaller üzerinde genellendiği görülmüştür. Öğretmen ve ailelere uygulanan sosyal geçerlik bulguları araştırmanın sosyal olarak güçlenmesini sağlamış ve uygulamaların oyun oynama becerisi üzerinde de etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of games in teaching counting skills to students with mental deficiency. The study adopted an intersample multiple probe design model, one of the single sample research designs. The participants of the study were three children who received the diagnosis of moderate-severe level mental deficiency. The participants were administered instruction sessions that included games designed for teaching counting by 5s and 10s. Effectiveness data were obtained by organizing introduction level, examination, practice, monitoring and generalization sessions. Effectiveness of the data obtained was analysed graphically. The findings of the study showed that games had effects on teaching counting by 5s and 10s and that the participants could perform these attainments after the practices were over. In addition, the skills that were attained were found to have been generalized in different environments and materials. Social validity findings applied to the teachers and families enabled to strengthen the study socially and revealed that the practice also had effects on the skills of playing games.