Plum pox virus and the estimated costs associated with Sharka disease
  1. Tez No: 571193
  2. Yazar: MOHAMMED MALIH ATHAB ALSARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Virus, Apricot, Peach, Plum, Cost, Turkey, Plum pox virus, Kayısı, Şeftali, Erik, Maliyet, Türkiye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Turkey is one of the most important producers of apricots, peach, and plum. Plum pox virus (PPV) called also Sharka, is the most important viral disease of stone fruits. The disease does not kill the tree but makes fruits unmarketable. Measuring economic damage potential of PPV in Turkey is the urgent need. In this study, we used the Differences Between Returns and Costs as a measurement of losses profit cause by PPV. Profit (II) is the total value of the product (TVP) less the total factor cost (TFC). The profit functions for the farmer can be written as II = TVP - TFC. This study provides estimates of the impact of the disease in terms of production loss. Overall, this study demonstrates that PPV has a big and serious problem for stone fruit production in Turkey.
Özet (Çeviri)
Türkiye en önemli kayısı, şeftali ve erik üreticilerinden biridir. Sarka olarak da bilinen Plum pox virus (PPV), sert çekirdekli meyvelerinin en önemli virüs hastalığıdır. Hastalık ağacı öldürmez fakat meyveleri pazarlanamaz hale getirir. Türkiye'de PPV'nin ekonomik hasar potansiyelini ölçmek acil ihtiyaçtır. Bu çalışmada, İade ve Maliyet Arasındaki Farkı, PPV kaynaklı zararının bir ölçüsü olarak kullanılmıştır. Kâr fonksiyonları Kar (II) = Ürünün toplam değeri (the total value of the product /TVP) - toplam maliyet faktörü ( the total factor cost/TFC) şeklinde yazılabilir. Bu çalışma, hastalığın üretim kaybı maliyet tahminlerini sunmaktadır. Genel olarak, bu çalışmanın sonuçları, PPV'nin sert çekirdekli meyve türleri için büyük ve ciddi bir problem olduğunu göstermesi açısından önemlidir.