Euler tipindeki ikinci mertebeden lineer diferansiyel denklem sınıfı için rectıfıable ve unrectıfıable saalınımlar
Rectifiable and unrectifiable oscillations for a class of second – order linear differential equations of Euler type
  1. Tez No: 571192
  2. Yazar: ERCAN TAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE TEMTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel denklem, salınım, rectifiable salınım, unrectifiable salınım, Differential Equation, Oscillation, Rectifiable Oscillation, Unrectifiable Oscillation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmamızın birinci bölümünde gerekli temel tanım ve kavramlar verilmiştir. İkinci bölümde, iyi bilinen Euler Diferansiyel Denklemleri de dâhil olmak üzere ikinci mertebeden lineer diferansiyel denklemler içinde oluşturulan rectifiable ve unrectifiable da denilen yeni bir salınım çeşidine dikkat çekilmiştir. Bu salınım çeşidinin, uygun bir sınır bölge koşulunun yanı sıra verilen denklemin aykırı (singülar) teriminde görülen bir pozitif reel parametreye bağlı olduğu gösterilecektir. Üçüncü bölümde, lineer diferansiyel denklemlerin aykırı (singülar) nokta komşuluğunda çözümlerin aykırı (singülar) davranışları ve salınımlı çözümlerinin ilişkisi çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
That thesis consists of four chapters. Essential definition and notions are expressed in the first chapter of our thesis. In the second chapter, a new kind of oscillation is paid attention so-called rectifiable and unrectifiable oscillations, which occur in a class of linear second-order differential equations, including famous linear Euler differential equation. It will be shown that this kind of oscillations only depends on a positive real parameter which appears in a singular term of the main equation as well as in a suitable boundary-layer condition. İn the third chapter, connections of singular behaviors of solutions and oscillations solution are studied in singular point near of linear differential equations. In the fourth chapter, results and suggestions are expressed.