Hayat bilgisi dersinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının uygulanmasında öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerinin incelenmesi
Examination of teacher, student and parents' views in the implementation of project based learning approach in life science lesson
- Tez No: 571249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel Eğitim, Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Hayat Bilgisi Dersi, Öğrenci- Veli-Öğretmen Görüşleri, Basic Education, Project-Based Learning Approach, Life Science Lesson, Student-Parent-Teacher Opinions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, temel eğitimde okul ve toplum kurallarının ilk olarak verildiği öğrencilerin hayatında kilometre taşı sayılacak değerde olan hayat bilgisi dersinde, proje tabanlı yaklaşımının uygulanmasında öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu; İstanbul İli Esenyurt İlçesi'ne bağlı ilkokulda 2. sınıfa devam eden 41 öğrenci, 40 öğrenci velisi ve 20 sınıf öğretmeninden oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğrenciler için yarı yapılandırılmış 12 açık uçlu soru, veliler için yarı yapılandırılmış 9 açık uçlu soru ve öğretmenler için yarı yapılandırılmış 16 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu ve öğrenciler için başarı testi (öntest- sontest) kullanılarak toplanmıştır. Bu kapsamda araştırmada, öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerinin temel eğitimde proje tabanlı yaklaşımının niteliklerine ilişkin algılarının ortaya çıkarılması amaçladığından nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim kullanılmıştır. Görüşme sorularından elde edilen verilerin analizinde, betimsel analizden yararlanılmıştır. Bu bağlamda araştırmadan elde edilen bulgular, araştırma soruları ile ilgili olarak farklı kavramsal kategoride değerlendirilerek sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; proje tabanlı yaklaşımınının Hayat Bilgisi dersinde öğrencilere“21. yüzyıl becerileri”olarak da nitelendirilen, işbirliği takım halinde çalışma becerisi, yaratıcı düşünme becerisi, sözlü iletişim (sunum yapma), yazılı iletişim (yazma becerisi), teknolojiyi kullanma, öğretmen ve veli rehberliğinde bilimsel uygulamalı araştırmalar yapmasını sağladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilerin proje ödevlerini yaparken gerektiğinde veya zorlandığında ailelerinden yardım alarak tamamladıklarında başarı oranlarındaki artışın anlamlı olduğu ve proje ödevi tamamlama sürecinin tamamını öğretmen kontrolünde yapmak isteyenler ile sürecin tamamının öğretmen kontrolünde yapmak istemeyenler arasında anlamlı bir fark bulunmazken, sürecin tamamını öğretmenlerinin kontrolünde yapmak istemeyip gerektiğinde soru sorarak, dönütler alarak süreci tamamlayan öğrencilerin başarı artış oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teacher, student and parents ' views in the implementation of project based approach in life science course which is considered as a lifesaver in the life of the students in which school and community rules were first introduced in basic education. Working Group of the study; 2nd Primary School in the District of Esenyurt, Istanbul Province. 41 students attending the class consist of 40 parents and 20 teachers. The sample of the study was determined by sampling criteria from the intended sampling methods. As a data collection tool in the research; the students were divided into 12 open-ended questions, 9 open-ended questions for parents, 16 open-ended questions for teachers and and Success test for students (pretest-posttest). In this context, case studies were used as a result of qualitative research methods in order to reveal the perceptions of teachers, students and parents about the characteristics of project-based approach in basic education. Descriptive analysis was used to analyze the data obtained from Interview Questions. In this context, the results obtained from the research were evaluated in different conceptual categories and the results were interpreted in relation to the research questions. According to the findings obtained as a result of the research, students in the life science course of project based approach,“21. century skills”as described, cooperation team work skills, creative thinking skills, oral communication (presentation), written communication (writing skills), using technology, teacher and parents guidance to conduct scientific applied research has emerged. In addition, it was found that the increase in success rate when students completed their project homework by taking help from their parents when they were required or forced to do their homework, and the increase in success rate of the students who completed the project homework process by asking questions and taking turns when they did not want to do their homework.