Kırşehir koşullarında farklı tohum miktarlarının fiğ çeşitlerinin tohum verimine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of different seed rates on seed yield of common vetch varieties
  1. Tez No: 571262
  2. Yazar: ERSİN ÖĞÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia sativa L, seed rate, seed yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma, Kırşehir ekolojik koşullarında farklı tohum miktarlarının fiğ çeşitlerinin tohum verimine etkisinin belirlenmesi amacıyla Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında 2016 yılında yürütülmüştür. Denemede,“Soner”,“Selçuk”,“Bakır”ve“Tamkoç”fiğ çeşitleri, tesadüf blokları faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı ve metrekareye 100, 150, 200, 250 ve 300 adet olmak üzere beş farklı tohum miktarında ekilmişlerdir. Deneme sonucunda çeşitlerin, bitki boyları 33.4-44.6 cm, tohum verimleri 78.8-234.2 kg/da ve biyolojik verimleri 273.0-886.2 kg/da arasında bulunmuştur.“Tamkoç”fiğ çeşidi bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı ve bin tane ağırlığı özellikleri bakımından en yüksek değerleri göstermiştir. Biyolojik verim, bitkide bakla sayısı ve tohum verimi bakımından Selçuk çeşidinin öne çıktığı gözlemlenmiştir. Sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde Kırşehir ekolojik koşullarında“Selçuk”ve“Tamkoç”çeşitlerinin yetiştirilmesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Yüksek verim elde etmek için en uygun tohum ekim miktarının 200 adet/m2olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Vicia sativa L. Tohumluk miktarı, Tohum verimi
Özet (Çeviri)
The research was conducted to find out the effects of different sowing rates on common vetch varieties at the experimental field of Ahi Evran University Agricultural Faculty in 2016 under Kırşehir ecological conditions. The trial was established in a factorial randomised block design with three replications, by using five sowing rates, 100, 150, 200, 250 and 300 seeds per square meter and four common vetch varieties namely“Soner”,“Selçuk”,“Bakır”and“Tamkoç”. According the results obtained, variety“Tamkoç”had the highest values of the number of pods per plant, the number of seeds per pod and thousand seed weight. It was observed that variety“Selçuk”was superior in seed and biological yields followed by variety Tamkoç. Inconsideration with all results obtained, it was concluded that varieties“Selçuk”and“Tamkoç”had good adaptabilities to the Kırşehir ecological conditions. It was also indicated that the application of 200 seeds per squaremeter was the most suitable seed rate.