Kırşehir koşullarında farklı sıra arası ve tohum miktarı uygulamalarının anadolu üçgülünün (trifolium resupinatum l.) ot verimi ve kalitesine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of row spacing and seed rate on herbage yield and quality of persian clover (trifolium resupinatum l.)
- Tez No: 456422
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trifolium resupinatum, sıra arası, tohum miktarı, ot verimi, kalite, Trifolium resupinatum, row spacing, seed rate, herbage yield, quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, Kırşehir ekolojik koşullarında 2015 yılında Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında, Anadolu Üçgülü'nün (Trifolium resupinatum L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme; üç sıra arası mesafesinde (20-30-40 cm), beş farklı tohum miktarı (0.5-1.0-1.5-2.0-2.5 kg/da) ile üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür. Yapılan çalışmada yeşil ot, kuru madde ve protein verimleri sırasıyla; 1776-2886, 295-485 ve 44-69 kg/da olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre en düşük yeşil ot, kuru madde ve protein verimleri 0.5 kg/da tohum miktarında, en yüksek değerler ise 1.5 kg/da tohum miktarında bulunmuştur. Çalışmada farklı sıra arası mesafelerinde, 20, 30 ve 40 cm'de sırasıyla; yeşil ot verimleri 2393, 2474, 2081 kg/da, kuru madde verimleri 399, 404, 352 kg/da, ham protein verimleri ise 59, 63, 53 kg/da olarak gözlemlenmiştir. 30 cm sıra arası mesafesinde en yüksek, 40 cm de ise en düşük verim değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identify the yield and quality characteristics of Persian clover (Trifolium resupinatum L.) at the experimental field of Ahi Evran University, Agricultural Faculty in 2015. The trial was planned as a split plot design with three replications, row spacing being main plots, and seed rate sub plots. Green, dry matter and protein yields were 17.76-28.86, 2.95-4.8/5, and 0.4-0.69 t ha-1, respectively. The results showed that the lowest green, dry matter and protein yields were found from 0.5 kg/da, and the highest ones from 1.5 kg/da seed rate. Different row spacings, 20, 30 and 40 cm, had 23.93, 24.74 and 20.81 t ha-1 green yields, 3.99, 4.04, and 3.52 t ha-1 dry matter yields, and 0.59, 0.63, and 0.53 t ha-1 protein yields, respectively. The highest yielding row spacing was 30 cm, and the lowest was 40 cm row spacing application.