CMS dedektöründe jet tetikleyicilerinin verimliliği ve sahte jet tetiklenme oranları
Jet trigger efficiencies and fake trigger rates at CMS
  1. Tez No: 571264
  2. Yazar: NAZLI BAHAR KUTLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE POLATÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır İyon, CMS, Jet Tetikleyicileri, HLT, Heavy Ion, CMS, Jet Triggers, HLT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Büyük hadron çarpıştırıcısında gerçekleştirilen ağır iyon fiziği çalışmalarının amacı yüksek yoğunluk ve sıcaklıkta kuark gluon plazması üretmektir. Elde edilen yüksek yoğunluklu ortamın özelliklerinin araştırılabilmesi için veri seçimi yapılmasına izin veren tetikleyiciler kullanılmaktadır. Bu tetikleyiciler ilk seviye (L1) ve yuksek seviye (HLT) olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Bu tez, ortamın özelliklerini belirlemede önemli bir araç olan jetlerin bulunması için kullanılan tetikleyiciler üzerinedir. Bu çalışmada tetikleyicilerin çalışma performansları ve jet olarak algilanan sahte jetlerin tayini için kullanılan tetikleyicilernin verimliliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of nucleus-nucleus collisions at the Large Hadron Collider (LHC) is obtaining the hot and dense quark gluon plasma. Triggers are required to choose and save data one of the hard probes called jets to observe properties of hot and dense medium correctly. Those triggers consists two parts called first level (L1) and high level (HLT) triggers. This thesis study is on the efficiencies of jet finding triggers and investigation of fake jet rates to understand contribution of fake jets to events via fake jet triggers.