Türkiye'deki bankaların etkinlik analizi VZA ve AHP uygulaması
Efficiency analysis of banks in TurkeyDEA and AHP application
  1. Tez No: 571267
  2. Yazar: FATMA UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, İşletme, Banking, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Etkinlik, Performans Ölçüm Metotları, Veri Zarflama Analizi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Bankaların Etkinliği, Performance, Performance Measurement Methods, Data Envelopment Analysis, Analytic Hierarchy Process, Banks' Effectiveness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada performans ve performansın temel kavramları olan etkinlik, verimlilik kavramları açıklanmış, performansın ölçüm metotları üzerinde durulmuştur. Çok kriterli problemlerde etkinliğin ölçülmesi ve kriterlerin önem derecesini belirlemek için Analitik Hiyerarşi Sürecine (AHP) başvurulmuştur. Performans ölçüm metotlarından biri olan Veri zarflama Analizi yardımı ile 2008-2017 yılları arası Türkiye'deki bankaların etkinlik seviyesi ölçülmüştür. Banka etkinliği için belirlenen kriterler AHP yardımı ile ağırlıklandırılarak daha sonra Ağırlıklı VZA yöntemine başvurulmuştur. Bankaların etkin sınırları saptanmıştır. Etkin olmayan kriterler için potansiyel iyileştirilmesi yoluna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, basic concepts of performance and performance, efficiency, efficiency concepts are explained and performance measurement methods are emphasized. In multi-criteria problems, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to measure the effectiveness and to determine the importance of the criteria. The level of activity of banks in Turkey between the years 2008-2017 by one of the methods of performance measurement data envelopment analysis that help was measured. The criteria determined for the Bank's activity were weighted with the help of AHP and then the weighted DEA method was used. Effective limits of banks were determined. Potential improvement was made for ineffective criteria.