Öyküsü olan portreler
Stories of portrits
- Tez No: 571278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Portrait, Story, Painting, Art, Personality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tür Resmi olarak Portre; Kişinin karakter ve özelliklerini yansıtmak amacıyla büyük gelişme göstermiştir. Bu çalışmada öncelikle portrenin tanımına ve buna ek olarak portrenin çözümlenmesine, içeriği, boyutlandırma ışık ve gölge etkisi gibi teknik açıdan bakımlarına değinilmiştir. Yapılan portrenin önemi ve onun etrefın-da geçen çoğunluk tarafından az bilinen olayları hakkında yazılmıştır. 14. Yüzyıl Rönesansla gerçek gelişmeye başlayan portre sanatı günümüze kadar yaygınla-şarak devam etmiştir. Resmi yapılan kişinin özellikleri, hikayeleri derinlemesine gözlemlenir ve incelemeye alınır. Sanatçının yaratma özgürlügü resmi yapılan kişinin kişisel özelliklerinin tasviri konusunda kısmen bğlayıcı olsa da, portre res-mi sanatçıların büyük çoğuluğu tarafından vazgeçilmez konular arasında önemli bir yere sahiptir. Portreler, sanat tarihini en iyi açıklayan görgü tanıkları olmuştur. Sanatçılar kendi portrelerini veya başkalarına ait yüzleri tasvir ederken yaşanan dönemin özelliklerini yansıtmışlardır. İkinci bölümde ise, sanat tarihinde önemli yeri olan Rus portre sanaçıların-dan örnekler verilmiştir. Kramskoy, Repin, Serov gibi rus ekolü portrerci ressamla-rın eserleri ele alınarak, onların öyküleri araştırılmıştır. Türk resim sanatında yer alan önemli portre resimlerinin üzerinde durularak konunun uygulama çalışmala-rına girilmiştir. Sonraki bölümde bir çok seyircilerin tartışmalarına neden olan ve benim de ilgimi çeken portreler üzerinde araştırma yapılarak onların öyküleri ya-zılmıştır. Kişisel karakter çözümlerini içeren dizi çalışmalarla resim sanatının bu önemli konu türüne katkı sağlamaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler Portre , Öykü, Resim, Sanat, Kişilik
Özet (Çeviri)
Portrait as a Picture's type; has made great progress on reflecting a person's character and features. First of all, this study will try to explain about portrait by analyzing its content, dimensioning and technical maintenance such as light and shadow effect. This writing also consists the importance of portrait and the events that are little known by the majority around it. The art of portrait, which started to develop during 14th Century Renaissance, is continuely spreading even today. The characteristics and stories of the person who took the picture are observed and examined in depth. Although the artist's freedom to create is partly compelling in portraying the person's personal characteristics, portrait has an important place among the indispensable subjects by the vast majority of artists. Portraits have been the best witnesses of art history. While the artists created their own portraits or faces of others, at the same time they also reflectlng the characteristics of the period. The second chapter of the writing mentions example of Russian portrait artists. The works of Russian portrayer such as Kramskoy, Repin and Serov were studied and their stories were analyzed. Applicative studies of the subject also conducted by looking at important portrait paintings in the Turkish art. The next chapter will try to explain about portraits that have caused a lot of debates among the audiences. By conducting series if studies, the aim of this study is to contribute on defining portrait as an important type of painting.