İntravenöz infiltrasyon yönetimi programının hastanede tedavi gören çocuklardaki infiltrasyon gelişimine etkisi
The effect of intravenous infiltration management program on infiltration development of children who are treated in hospital
- Tez No: 571299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, hemşirelik bakımı, infiltrasyon, infiltrasyon yönetimi, periferik intravenöz kateterizasyon, Pediatric nursing, nursing care, infiltration, PIVC management, Peripheral intravenous catheterization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, hastanede tedavi gören süt çocuklarında“İntravenöz İnfiltrasyon Yönetimi Programı”nın infiltrasyon gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel tasarım tipinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süt Çocuğu Servisinde yatan hastalar, örneklemini ise Ekim 2018 – Mart 2019 tarihleri arasında Periferik intravenöz kateter (PİK) ile tedavi alan, 28 gün–12 ay arasında olan, ön test grubunda 99 süt çocuğuna ait 368, son test grubunda 119 çocuğa ait 382 olmak üzere toplam 218 süt çocuğuna ait 750 PİK girişimi oluşturdu. Veriler“Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeği”, Periferik İntravenöz Kateter Takip Formu ve“Veri Toplama Formu”kullanılarak değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare ve bağımsız gruplarda t testleri kullanıldı. Araştırma sonucunda; çocukların tanıtıcı özelliklerinin gruplar arasında benzer olduğu belirlendi (p>0,05). Son test grubunda hasta başına düşen PİK girişim sayısının istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte azaldığı (ön test grubu=3,71±2,67; son test grubu=3,16±1,99) (p>0,05), başarılı PİK girişim sayısının arttığı (ön test grubu=%45,9; son test grubu= %61,3) (p0,001), ilk girişte PİK başarı oranında (p0,001) ve PİK'in damar yolu kalış süresinde (p0,001) istatistiksel olarak önemli düzeyde artış olduğu, infiltrasyon oranının istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte azaldığı (ön test grubu= %68,6; son test grubu=%67,9) (p>0,05) ve infiltrasyonun daha erken düzeyde tespit edildiği (p0,001) saptandı. Sonuç olarak,“İntravenöz İnfiltrasyon Yönetimi Programı”nın başarılı PİK girişim sayısı, ilk girişte başarı oranı, damar yolu kalış süresi ve infiltrasyonun daha erken düzeyde tespit edilmesi üzerinde etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in a semi experimental design type with pretest- posttest control groups in order to determine infiltration development of“Intravenous Infiltration Management Program”in infants who are treated in hospital. The population of the study consisted of total of 750 PIC intervention of 218 infants, 368 of them were belonged to 99 infants in pretest group and 382 of them were belonged to 119 infants in posttest group who are treated in Karabük Training and Research Hospital Infant Service and treated with Peripheral intravenous catheter (PIVC) between October 2018 and March 2019. In the last test group, there were 750 PIVC interventions of a total of 218 infants, 382 of which were 119 children. Data were evaluated by using“Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale”,“Peripheral Intravenous Catheter Follow-Up Form”and data collection form. Chi-square and t-tests were used in independent groups. As a result of the research; the descriptive characteristics of the children were similar between the groups (p> 0.05). It was determined that PIVC insertion attempts as per patient in posttest group decreased statistically non-significantly (pretest group=3,71±2,67; posttest group=3,16±1,99) (p>0,05), success PIVC insertion attempts increased (pretest group= 45,9%; posttest group= 61,3%) (p0,001), there was statistically significant increase in success rate of first PIVC catheterization (p0,001) and PIVC dwell time (p0,001), infiltration rate decreased statistically non-significantly, (pretest group= 68,6%; posttest group= 67,9%) (p>0,05) and infiltration were detected in earlier grade (p0,001). In conclusion, it was determined that“Intravenous Infiltration Management Program”was found to be effective in insertion attempts, the number of successful PIVC catheterization, catheter dwell time and detecting infiltration at an early grade.