Okuma çemberi yönteminin öğrencilerin okuma tutumlarına ve eleştirel okuma becerilerine etkisi
The effect of reading circle method on students reading attitudes and critical reading skills
- Tez No: 571309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM PİLAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Eğitimi, Okuma Çemberi, Eleştirel Okuma Becerisi, Okumaya İlişkin Tutum, Reading, Reading Education, Reading Circle, Critical Reading Skills, Attitude towards Reading
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, okuma çemberi yönteminin ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin okuma tutumlarına ve eleştirel okuma becerilerine etkisini belirlemektir. Bu etkinin ölçülmesi esnasında nicel verilerden yararlanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde bulunan bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan yedinci sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Katılan öğrenci sayısı; 17'si deney, 17'si kontrol grubunda olmak üzere toplam 34'tür. On iki haftalık süre zarfında deney grubuna okuma çemberi yöntemi uygulanırken, kontrol grubuna planlı herhangi bir eleştirel okuma eğitimi verilmemiştir. Araştırmanın nicel verilerini elde edebilmek için Ünal (2006) tarafından geliştirilen geçerliliği ve güvenirliği sınanmış olan“Eleştirel Okuma Ölçeği”ve“Okumaya İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçeklerle elde edilen nicel veriler Excel programıyla elektronik ortama aktarılırken; SPSS istatistik programıyla çözümlenmiştir. Ayrıca çözümlenen nicel veriler, Mann-Whitney U ve Wilcoxon işaret testiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre okuma çemberi yönteminin kullanılmış olmasının yedinci sınıf öğrencilerinin okumaya ilişkin tutum ve eleştirel okuma puanlarında küçük de olsa bir artış sağladığı ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Bu kapsamda okuma çemberi uygulamalarının daha kalabalık çalışma gruplarıyla ve daha uzun süreli bir şekilde uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of reading circle method on reading attitudes and critical reading skills of seventh grade students. Quantitative data were used to measure this effect. For this purpose, pre-test and post-test control group quasi-experimental design was used. The application was conducted with seventh grade students studying in a state secondary school in Yahşihan district of Kırıkkale province in 2018-2019 academic years. Number of students. A total of 34 of them were in the experimental group and 17 in the control group. During the twelve-week period, reading circle method was applied to the experimental group, while the control group did not receive any planned critical reading training. In order to obtain the quantitative data of the study,“Critical Reading Scale”and“Attitude to Reading Scale”which has been tested for reliability and validity were used. The quantitative data obtained with these scales are transferred to the electronic environment with Excel program. It was analysed by SPSS statistics program. In addition, the analysed quantitative data were evaluated by Mann-Whitney U and Wilcoxon sign test. According to the findings, it was found that the use of the reading circle method provided a slight increase in reading attitudes and critical reading scores of seventh grade students, but this increase was not statistically significant. In this context, it may be suggested that reading circle applications should be implemented with more crowded working groups and for a longer period.