Bir düşünce adamı olarak Cemil Meriç'in siyaset anlayışında 'ahlâk' olgusu
As a thinger Cemil Meriç's 'morality' in the understanding of politics
- Tez No: 571310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cemil Meriç, ahlâk, erdem, siyaset, Cemil Meriç, morality, virtue, politics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
“Bir Düşünce Adamı Olarak Cemil Meriç'in Siyaset Anlayışında ”Ahlâk“ Olgusu”isimli bu çalışma; Meriç'in ahlâk ve siyaset kavramına yüklediği anlamları incelemek için ele alınmıştır. Çalışma Meriç'in siyaset ve ahlâk kavramlarından yola çıkarak sahip olduğu siyasi anlayış içerisine nasıl bir ahlâk olgusunu yerleştirdiğini anlatmayı amaçlamaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup üçüncü bölüm çalışmanın ana kısmını oluşturmaktadır. Birinci bölümde, Meriç'in dünyasındaki ahlâk olgusunun ve siyaset kavramının çerçevesini oluşturmak için öncelikle onun tanınması gerektiğine inanarak hayatı, ailesi, eserleri ve düşünce hayatındaki yeri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Meriç'in düşünce hayatının çerçevesini oluşturmak amaçlanmıştır. Bu bölümde, Meriç'in evrensel değerler karşısındaki tutumu incelenmiştir. Düşüncesinin temelini oluşturan Doğu-Batı çatışması ve ideoloji ile ilgili değerlendirmeleri ele alınmıştır. Meriç'in gözünde toplumsal hayatta dinin nasıl bir yere sahip olduğu, birey ve toplum kavramlarını nasıl tanımladığı ve hürriyet kavramına verdiği önem anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde dünya çapındaki filozofların düşüncelerinden yola çıkılarak ahlâk ve siyaset kavramları tanıtılmaya çalışılmıştır. Sonrasında Meriç'in inandığı ahlâkî değerlerin neler olduğu ve siyasi alanı nasıl tanımladığı anlatılmıştır. Yine bu bölümde Meriç'in ahlâk ve siyaset anlayışının Türk düşünce dünyasında nasıl değerlendirildiği ve hakkında yapılmış olan eleştiriler somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“As a Thinger Cemil Meriç's ”Morality“ İn The Understanding Of Politics”this named work; Meriç's morality and politics to examine the meanings of the concepts. Our study aims to explain how Meric puts the concept of morality into her political understanding based on the concepts of politics and morality. The study consists of three parts and the third part is the main part of the study. In the first part, it is tried to explain life, family, works and place of thought in the life of Meriç by believing that it must be recognized first to form the framework of the concept of morality and politics in the world of Meriç. In the second part of the study, it is aimed to form the framework of Meriç's thought life. In this section, Meriç's attitude towards universal values is examined. The East-West conflict, which forms the basis of his thought, and his evaluations on ideology are discussed. In the eyes of Meriç, the place of religion in social life, how it defines the concepts of individual and society and the importance it attaches to the concept of freedom are explained. In the third part of the study, the concepts of morality and politics are tried to be introduced based on the ideas of philosophers around the world. Afterwards, the moral values that Meriç believes in are explained and how they define the political sphere. In this section, it is tried to concretize how Meriç's moral and political understanding is evaluated in Turkish world of thought and criticisms made about him.