Devletin güvenliğine karşı işlenen bilişim suçlarının İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of cyber crimes committed against the state security in terms of Islamic Law
  1. Tez No: 571317
  2. Yazar: HATİCE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTAÇ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Suçu, Devlet Güvenliği, İslam Hukuku, Siber Güvenlik, Cyber Crime, State Security, Islamic Law, Cyber Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Devletin Güvenliğine Karşı İşlenen Bilişim Suçlarının İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi Her geçen gün hızla gelişen teknoloji, insanın gündelik yaşantısına birçok fayda ve kolaylıklar sağlamaktadır. Bununla birlikte teknolojik gelişmeler sağladığı faydaların yanında birey, toplum dahası devletler için bile yıkım gücü yüksek bir suç unsuru olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda bilişim sistemleri aracılığı ile ortaya çıkabilecek yıkım ve zararların önlenmesi ve en aza indirgenmesi adına kısmen ya da müstakil olarak yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Dinamik yapısı ve her çağın problemine adil, hakkaniyetli ve âlimler paradigmasının ilmi yetilerine göre değişmekle birlikte evrensel çözüm üretebilen İslam Hukuku, devletin, bireyin ve toplumun maslahatını gözetmek suretiyle -içtihat yöntemini göz ardı etmeden- bilişim çağının en problemli taksir türü olan dahası bireyin kendilik değerlerine devletinse güvenliğine karşı işlenen bilişim suçlarına tatbik edilebilecek cezaî yöntemleri ortaya koymaktadır. Bu çalışmada devletin güvenliğine yönelik işlenen bilişim suçlarının İslam hukuku açısından değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde bilişim suçlarının özellikleri, işlenme şekilleri ve tasnifi açıklanıp, devletin güvenliğini ne boyutta etkilediğine yer verilerek siber güvenlik ve siber terörizm kavramlarına da kısaca değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ceza kavramı kısaca ele alındıktan sonra, bilişim suçlarının İslam ceza hukukuna göre devlete karşı hırsızlık, casusluk, isyan ve terör olması açısından fıkhî bir değerlendirmeye tabi tutularak, modern hukukta bilişim suçlarına yönelik tatbik edilen cezalara da yer verilmiştir. Çalışmamızın çerçevesi modern kanunlar ile çizilen bilişim suçlarının, İslam hukukunun asli kaynakları doğrultusunda incelenmesini ve İslam hukukunun klasik yöntemlerinin modern hukuk ile karşılaştırması yapılarak teknoloji çağının ortaya çıkardığı bu yeni probleme çözüm odaklı yaklaşımını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Cyber Crimes Committed Against the State Security in Terms of Islamic Law The rapidly developing technology provides many benefits and conveniences to the everyday life of people In addition to this, besides the benefits they provided the technological developments are used as a high destructive power of element of crime for individual, society even sates. Within this scope, legal arrangements are made partially or independently in order to prevent and minimize destruction and damages that may arise through information systems. In this context, Islamic law which can produce fair, righteous and depending on science skills of the paradigm of scholars international solutions to the problems of every age with its dynamic structure, by regarding the concerns of the state, individual and society, and also, not ignoring the ijtihad (judicial opinion) method can produce criminal methods that can be applied to cyber crimes which is the most problematic kind of crime in information age against individuals' self-values the state security. In this study, the cyber crimes committed against the state security have been tried to evaluate in terms of Islamic law. In the first part, of the study after explaining the concepts related to cyber crimes, the features of cyber crimes, the ways of committing and classification of the crime and including to what extent it affects the security of the state, the concepts of cyber security and cyber terrorism were briefly mentioned, too. In the second part, of the thesis after briefly reviewing the concept of crime, the penalties against cyber crimes in modern law have been also included by applying a fiqh assessment to the cyber crimes committed against the state in terms of theft, spying, rebellion and terrorism according to Islamic criminal law. The study includes the investigation of the cyber crimes, the framework of which was drawn by modern law and which is in line with the original sources of Islamic law, and the solution oriented to this new problem occurred at the technology age by comparison of the classical methods of Islamic law and modern law.