Eşdeğer deprem yükü ve mod birleştirme yöntemlerinin betonarme binalarda karşılaştırılması
Comparison of equivalent static analysis and mod combination method in concrete buildings
- Tez No: 571411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükleri, Mod Birleştirme Yöntemi, SAP 2000 Program, Yeni Deprem Yönetmeliği, Deprem, Betonarme Çerçeve, Equivalent earthquake loads, mod combination method, SAP2000 program, earthquake, modern earthquake standards, moment resisting frames
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, binaları tasarlamak için kullanılan yöntem analizinin etkisini ve analizlerini tanımlamaktır. Nitekim sismik durumlarda binaların ve diğer inşaat mühendisliği yapılarının temel analizi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Her ikisi de sismik tutulum şeklinde ve yapı idealizasyonunda farklılaştırılabilir. Sismik tasarım kuvvetlerini tanımlamak için iki yöntem vardır: birincisi, eşdeğer bir statik kuvvettir ve ikincisi, birçok biçimde olabilen dinamik bir analizdir. Bu formlardan birisi süperpozisyon modudur. Bu araştırma, bu yöntemlerin altı katlı beton binaların analizindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır; Statik ve dinamikten elde edilen her iki sonuç da sonuçta karşılaştırılacaktır. Sonuçlar, altı kat veya daha fazla olan MDOF sisteminin dinamik analizin statik analize kıyasla daha küçük kuvvetlere yol açacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to define the impact of methods analysis that is used to design buildings and their analysis. To do this, there exist a series of methods for fundamental analysis of buildings and other civil engineering structures under seismic situations. Both can be differentiated in the shape of the seismic involvement and in the structure idealization. There are two measures to identify seismic design forces: firstly, is equivalent static force, and secondly is dynamic analysis which can be in many forms. One of these forms is the superposition mode. This study intends to assess the impacts of these methods in the analysis of six story concrete building; both results obtained from the static and dynamic will be ultimately compared. The results show that, MDOF system such as six floors or more, the dynamic analysis will lead to displacements and smaller forces compared with static process.