Kayseri ilinde gecekondu ıslah uygulamaları ve sonuçlarının incelenmesi
Investigation of slum breeding applications and results in Kayseri
- Tez No: 571461
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gecekondu, 2981/3290 Sayılı Kanun Uygulaması, Planlı Yapılaşma, Squatter house, the law numbered 2981/3290 enforced, Planned housing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında Kayseri İlinde imar planlarına aykırı olarak inşa edilen yapılarının oluşturduğu sağlıksız plansız kentleşmenin önüne geçilebilmesi adına uygulanan yöntemler ile gecekondu olarak adlandırılan yapı topluluklarının ıslah edilebilmesi adına yapılan uygulamalar incelenecektir. Gecekonduların önlenmesi hakkındaki politikalar öncelikle gecekonduların yıkılmasına ilişkin olmakla birlikte bir süre sonra rant haline gelen gecekondulaşma süreci siyasi bir araç olarak kullanılmıştır. Çözüm elde etmek amacıyla gerek kalkınma planlarında gerekse çıkarılan Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle düzenlemeler yapılmış olsa da gecekondulaşmanın durdurulması konusunda etkinliği olmamıştır. Bununla birlikte önce sadece konutlara tanınan haklar konuttan işyerine kadar birçok alanda haksahibi görülen vatandaşlara tanınmıştır. Kayseri ilinde planlı alanlarda konut ihtiyacının karşılanamaması şehrin kırsal kesimlerinden ve çevre il, ilçelerden sürekli göç alması sonucunda ucuz konut temin edilmesi adına yapılan gecekondular ve bu yapılaşmanın sonucu gecekondu mahalleleri oluşmuştur. Gecekondulaşma sonucu oluşan mahallelerin sorunlarının çözülebilmesi hisseli mülkiyetlerde hissedar sayısının fazla olması nedeniyle bir türlü başarılamamıştır. Planlı yapılaşmaya geçilebilmesi adına belediyelerin gecekonduda yaşayan halkında olumsuz düşünceye kapılmadan kendi rızaları ile dönüşüme tabi olacakları bir uygulamaya ihtiyacı olmuş ve bu ihtiyaçla gecekondulaşma sonucu oluşan mahallelerin sorunlarının çözülmesi planlı yapılaşmaya geçiş sürecinin hızlanması amacıyla 1994 yılından itibaren daha önceden gecekondu olarak yapılaşmış bölgelerde 2981/3290 sayılı kanun uygulamaları yapılmıştır. Uygulama neticesinde hisseli tapular ferdi (tek) tapuya dönüştürülerek ferdi tapusu olanların planlı yapılaşmaya geçişlerinin sonuçları Mithatpaşa mahallesi örneğinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the methods applied in order to prevent unhealthy urbanization caused by the buildings constructed in contradiction with the zoning plans in Kayseri Province and the applications made in order to improve the building communities called squatter houses will be examined. Although the policies on the prevention of squatter houses are primarily related to the demolition of squatter houses, the squattering process, which has become a source of unearned income after a while, has been used as a political tool. Even though arrangements were made both in development plans and by Laws and Decree Laws in order to obtain a solution, it has not been effective in stopping the squattering. However, the rights granted only to the residence first were granted to the citizens who were seen as beneficiaries in many areas from the residence to the workplace. As the housing need is not met in planned areas in Kayseri province, as a result of the continuous migration from rural areas and neighboring provinces and districts, the squatter houses built for the purpose of providing cheap housing and the squatter towns have emerged with this kind of housing. Solving the problems of the neighborhoods caused by the squatter housing could not be achieved due to the high number of shareholders in the shareholding properties. In order to move to planned housing, the municipalities needed an enforcement in which the people living in the squattering towns would be subject to transformation with their own consent without getting into negative thinking, and with this need, in order to solve the problems of the neighborhoods formed as a result of squattering and to accelerate the transition process to the planned housing, since 1994, the law numbered 2981/3290 has been enforced in the districts which were previously built as squatter houses. As a result of the enforcement, the title deeds have been converted into individual (single) deeds and the results of the transition of the individuals with individual deeds to the planned housing have been examined in the example of Mithatpaşa neighborhood.