Mimari karakterin alışveriş merkezlerinin kullanımına etkisi; Van ili örneği
The effect of architectural character on usage of shopping malls; example of Van province
- Tez No: 571480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş merkezi, alışveriş merkezi tasarımı, mimari karakter, tasarım- kullanım ilişkisi, Shopping malls, shopping mall design, architectural charecter, design-usage relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Kapitalizm karşı konulamaz bir biçimde üretici bireyleri ve toplumları tüketici olmaya zorlamaktadır. Tüketim kavramı günümüzde alışveriş eylemi ile hayat bulmaktadır. Alışveriş eylemi değiştikçe, alışveriş mekânları da alışveriş eylemine daha iyi hizmet edebilmek için günün ihtiyaçları ve trendleri doğrultusunda değişmektedir. Bu değişim ile birlikte günümüz insanları kent merkezlerindeki kamusal alanlardan kopup, alışveriş merkezi olarak adlandırılan kapalı kamusal mekânlara geçiş yapmıştır. Bu çalışma kapsamında hayatımızın bir parçası haline dönüşen alışveriş merkezlerinin mimari karakterini oluşturan öğeler sorgulanmış, seçilen Van İli örneği üzerinden mimari karakterin alışveriş merkezi kullanımına etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Irresistibly, capitalism forces productive individuals and societies to become consumers. Today, the concept of consumption comes to life with the act of shopping. As shopping action changes, shopping spaces also change in the direction of the needs and trends of the day, in order to serve better to the shopping action. With this change, today's people leaved the public spaces in the city centers and prefer using closed public spaces which are called shopping centers. In this study, the elements that create architectural character of shopping centers, which have become a part of our lives, have been questioned and the effect of architectural character on shopping center usage has been examined through the selected Van Province example.