Bir yaşam merkezinde yetişkin kadınların yeme davranışlarının ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of eating behaviors and nutritional status of adult women in A living center
- Tez No: 571539
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beden Kütle İndeksi, Beslenme, Dışsal Yeme, Duygusal Yeme, Kısıtlayıcı Yeme, Body Mass Index, Emotional Eating, External Eating, Nutrition, Restrictive Eating
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bir Yaşam Merkezinde Yetişkin Kadınların Yeme Davranışlarının ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi Bu çalışma yetişkin kadınların yeme davranışlarının ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Kasım 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına bağlı Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde bulunan Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne gelen 19-64 yaş aralığında 205 kadın katılımcı ile gerçekleşmiştir. Kadınların ortalama yaşı 36,3±11,9 yıl olup, vücut ağırlığı 75,7±14,4 kg, boy uzunluğu 159,3±6,5 cm, BKİ'si 29,9±5,9 kg/m², bel çevresi 88,1±12,1 cm, kalça çevresi 109,5±10,5 cm, bel/kalça oranı 0,80±0,05 ve bel/boy oranı ise 0,55±0,08 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların kısıtlayıcı yeme alt skoru ile vücut ağırlığı (r:-0,205), BKI (r:-0,164) ve bel çevresi (r:-0,163) arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki gözlenirken; duygusal yeme alt skoru ile vücut ağırlığı (r:0,324), BKI (r:0,251) ve bel çevresi (r:0,245) arasında ise pozitif yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır (p0,05). Katılımcıların BKİ'nin artması ile duygusal yeme skorunun da artıyor olması, duygusal yemenin obezite ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu yüzden obezitenin tedavisinde ve önlenmesinde beslenmenin psikolojik yönü olan duygusal yemeyi de göz önünde bulundurmak fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Eating Behaviors and Nutritional Status of Adult Women in a Living Center This study was conducted to evaluate the eating behaviors and nutritional status of adult women. The study was carried out with 205 female participants aged 19-64 years who apply to Healthy Living Center depending on Turkish Republic Ministry of Health in Sandıklı which is a district of Afyonkarahisar province between November 2018 and February 2019. The average age of women is 36.3 ± 11.9 years, body weight average as 75,7±14,4 kg, height average as 159,3±6,5 cm, BMI as 29,9 ± 5,9 kg / m², waist circumference as 88,1 ± 12,1 cm, hip circumference as 109.5 ± 10.5 cm, waist / hip ratio as 0.80 ± 0.05 and waist / height ratio of women as 0.55 ± 0.08 was calculated. A weak negative correlation was observed between participants' restrictive eating subscale and body weight (r: -0,205), BMI (r: -0,164), waist circumference (r: -0,163); a weak positive correlation between emotional eating sub-score and body weight (r: 0,324), BMI (r: 0,251), waist circumference (r: 0,245) was determined (p 0,05). As emotional eating score is increasing, BMI of the participants is also increasing, this proved that emotional eating is associated with obesity. Therefore, it would be beneficial to consider the emotional eating which is the psychological aspect of nutrition in the treatment and prevention of obesity.