Meme kanserinde TRPV1 eksprese eden immün hücrelerin fenotiplerindeki değişikliklerin belirlenmesi
Determining the changes of phenotypes of TRPV1 expressing immune cells in breast carcinoma
- Tez No: 571540
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 4TBM, 4TLM, TRPV1, olvanil, makrofaj, 4TBM, 4TLM, TRPV1, olvanil, macrophages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Meme kanseri dünya çapında kadınlarda en sık teşhis edilen kanser tipi olup metastatik meme kanserleri tüm ölümlerin %90'ını oluşturmaktadır. Bu yüzden metastatik meme kanserini tedavide yeni hedeflerin keşfi büyük önem taşımaktadır. TRPV1 immün sistemi aktive eden ve düzenleyen bir kalsiyum kanalıdır. Yapılan çalışmalarla TRPV1'in kanser ile ilişkisi bildirilmiştir. TRPV1'in kanser varlığında immün hücreler üzerine olan etkilerini inceleyen çalışma azdır. Bu sebeple çalışmamızda metastatik meme kanseri varlığında TRPV1 ekspresyonundaki olası değişiklikleri belirlemek ve TRPV1 eksprese eden hücrelerin immünofenotiplendirilmesinin yapılması ile bu hücrelerin izole edilerek TRPV1 kanalının immün hücrelerin sitokin salınımına olan etkilerini incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Beyin (4TBM) ve karaciğer (4TLM) metastatik meme kanseri oluşturulmuş fareler ile sağlıklı farelerin immün dokularında hücrelerin fenotiplendirilmesi akış sitometrisi ile belirlenmiştir. Farelerin dalak, lenf nodu ve peritonlarından alınan sıvılardan T hücreler, makrofajlar ve diğer immün hücreler hücre kültrüne alınmış, çeşitli uyaranlar altında TRPV1 aktivasyonunun TNFα, IFNγ, IL-6 ve IL-10 sitokinlerinin salınımları üzerinde yaptığı değişiklikler ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Bulgular: Gr1+TRPV1+ monosit hücre ekspresyonu 4TBM taşıyan farelerde artmıştır. Kanser taşıyan farelerde T hücrelerin IL-6 ve IFNγ salınımları ex vivo TRPV1 agonisti capsaicin uygulaması ile azalmıştır. In vivo olvanil uygulaması sonucunda TRPV1 eksprese eden hücrelerin sayısı kontrol grubuna göre periton dokusunda artmış ve olvanil uygulanan grubun makrofajlarında IL-6 ve TNFα salınımı artmıştır. Sonuç: 4TBM ve 4TLM metastatik meme kanserinde TRPV1 ekspresyonu ilk defa gösterilmiştir. In vivo olvanil uygulaması makrofajları antitümör yanıt gösterecek şekilde farklılaştırmıştır. Çalışmamız bu farklılaşma hakkında literatüre ön bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most diagnosed cancer type among women worldwide and metatstatic breast cancer accounts for 90% of all breast cancer-related deaths. Therefore, discovery of new targets for the treatment of metastatic breast cancer is important. TRPV1 is a calcium channel which can activate and regulate the immune system. It has been stated that TRPV1 has a relation with cancer. There are few studies examining the role of TRPV1 in immune cells in cancer. In our study, we aimed to determine the changes of TRPV1 expression on immune cells and immunophenotyping of TRPV1 expressing cells, also examining the effects of TRPV1 on cytokine release on isolated immune cells in metastatic breast carcinoma. Method: Brain (4TBM) and liver (4TLM) metastatic breast carcinoma cells were used to induce tumor in female Balb/c mice. Cell immunophenotyping of tumor bearing and healthy mice were determined by flow cytometry. T cells, macrophages and other cells were isolated from spleen, lymph nodes and peritoneum. The effect of TRPV1 activation on TNFα, IFNγ, IL-6 and IL-10 cytokine releases with/without stimuli challenges on these cells by ELISA. Results: Gr1+TRPV1+ monocyte cell expression increased in 4TBM bearing mice. IL-6 and TNFα release from T cells obtained from tumor bearing mice were decreased with ex vivo capsaicin treatment. In vivo olvanil treatment increased TRPV1 expressing cell number in peritoneum compared to control group and IL-6 and TNFα release from macrophages obtained from in vivo olvanil treated group were increased. Conclusion: TRPV1 expression in 4TBM and 4TLM metastatic breast carcinoma were shown first time. In vivo olvanil treatment differentiated the macrophages to antitumor responder type. Our study adds preliminary information to literature.